Academische zitting rond Karel Dillen lokt ruim 400 mensen

In Edegem heeft het Vlaams Belang donderdagavond herdacht dat stichter-voorzitter Karel Dillen tien jaar geleden overleden is.  

Karel Dillen (geboren in 1925) stapte in 1971 uit de Volksunie wegens de te linkse koers van de partij. Na het Egmontakkoord stichtte hij in 1977 de Vlaams Nationalistische Partij die een jaar later vervelde tot Vlaams Blok. Hij was volgens de partijstatuten voorzitter voor het leven, maar gaf in 1996 de fakkel door aan zijn voormalige secretaris en opvolger in het Europees Parlement Frank Vanhecke. Vanhecke zelf is overigens ook te zien in getuigenissen die vertoond werden tijdens de academische zitting. Daarin zegt hij dat hij Karel Dillen ziet als "de redder van de naoorlogse Vlaams-nationalistische partijpolitiek". Dillen kon zonder problemen de macht delegeren. "Hij waakte over de rechtlijnigheid van de ideeën, maar was soepel over de uitvoering ervan." Dat werd in de getuigenissen ook bevestigd door Filip Dewinter en Gerolf Annemans, "Ik hoop dat hij zich dat niet beklaagd heeft", stelde Annemans op het feit dat Dillen de partij in handen gaf van de "jonge wolven".

Dat Dillen zich als voorzitter van het leven had benoemd, was volgens Vanhecke een reactie op het verraad van de Volksunie. Dillen wilde vermijden dat de nieuwe partij op democratische manier zou verlinksen en verzwakken, aldus Frank Vanhecke in zijn getuigenis. "Beeldt u eens in hoe Dillen vandaag zou fulmineren tegen "draagvlak-nationalisten" die hun Vlaams programma verraadden voor het Belgische pluche? Beeldt u eens in hoe scherp hij zou zijn dat, na 100 jaar Vlaamse beweging, flaminganten hun uiterste best doen om aan te tonen dat België wel kan werken? Beeldt u eens in hoe vernietigend hij zou zijn dat Vlaamse voormannen liever willen besparen op Vlaamse mensen in plaats van uit de Belgische ketens te breken die Vlaanderen ieder jaar miljarden kosten?", confronteerde Tom Van Grieken de ideeën van Dillen met die van de N-VA vandaag. In de getuigenissen werden, naast oud-voorzitter Vanhecke, de kopstukken van de partij en de naaste familie van Karel Dillen, ook enkele oud-leden zoals Francis Van den Eynde, maar ook de in opspraak geraakte Roeland Raes en Xavier Buisseret aan het woord gelaten.

Meest gelezen