Videospeler inladen...

Advocaat prins Laurent schrijft brief naar premier Michel: "Geen reden om dotatie in te trekken"

De advocaat van prins Laurent heeft een lange brief geschreven aan premier Michel, waarin de advocaat zegt dat de mensenrechten van de prins dreigen geschonden te worden door de regering. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan VRT NWS. Er hangt Laurent een sanctie boven het hoofd nadat hij zonder toestemming van de regering een feest had bijgewoond op de Chinese ambassade. Binnenkort zal de regering beslissen hoe hoog zijn dotatie in de toekomst nog zal zijn.

De regering had prins Laurent op het matje geroepen omdat hij afgelopen zomer aanwezig was op de Chinese ambassade waar ook Chinese legerleiding was. Het was het derde incident waarbij de prins contacten had met buitenlandse regimes zonder toestemming te vragen aan de regering. Prins Laurent werd in het verleden al gewaarschuwd dat dit niet kon en dat er bij volgende incidenten sancties zouden volgen.

Sinds het incident op de Chinese ambassade is prins Laurent thuis met een ziektebriefje. De regering broedt ondertussen op een plan om een stuk van zijn dotatie af te pakken. Binnenkort zou daarover een beslissing moeten volgen.

Volgens de advocaat van prins Laurent dreigt onze regering echter om Laurent zijn mensenrechten te schenden. De wet die bepaalt wanneer prins Laurent toestemming moet vragen, is voor interpretatie vatbaar. Volgens de advocaat interpreteert de regering de wet zo streng, dat Laurent er geen normaal sociaal leven op kan nahouden.  

"Geen probleem met aanwezigheid op ambassade"

Volgens de advocaat van prins Laurent is het helemaal geen probleem dat prins Laurent geen toestemming heeft gevraagd om naar de receptie van de Chinese ambassade te gaan.

"De prins mag dat doen, als zijn acties geen politieke gevolgen hebben", zegt de advocaat aan VRT NWS. "Ons land werkt al jaren goed samen met China, onze koning is er al verschillende keren op handelsmissie geweest. Er bestaan goede banden tussen beide landen, en een bezoek aan de ambassade heeft dus geen politieke implicaties."

Internationale aandacht

Het nieuws over de brief van de advocaat van Laurent kan intussen ook internationaal op aandacht rekenen. De Britse krant The Guardian wijdt een artikel aan de zaak over de "excentrieke maar ongevaarlijke figuur".

Meest gelezen