Rex Tillerson en Donald Trump
AP

"Nog geen Rexit: Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken voorlopig nog op post"

Het einde van het Tillerson-tijdperk lijkt dan toch nog niet voor meteen te zijn. De geruchtenmolen dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vervangen zou worden, draaide al even op volle toeren. "Maar voorlopig is Rex er nog en is er nog geen Rexit. Al is niets zeker in de politiek en zeker niet in de regering-Trump", benadrukt VRT-correspondent Björn Soenens in "De ochtend".

Het gonst al een paar dagen dat de dagen van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson geteld zijn in de regering-Trump, maar de geruchten werden de afgelopen dagen wel erg luid. Verschillende bronnen hadden gemeld dat er een scenario voor een vervanging klaar lag. "Niets van aan", zo klonk de boodschap vanuit het Witte Huis. 

Rex Tillerson blijft dus op post. "Voorlopig toch, want niets is zeker in de politiek en al zeker niet in de regering-Trump", legt VRT-correspondent Björn Soenens uit. "Op de vraag of Tillerson zou aanblijven, antwoordde Trump gisteren: "He's here, Rex is here". Voorlopig is Rex er dus nog en is er nog geen Rexit".

"Tillerson is niet geliefd: niet op het ministerie en niet in het Witte Huis"

De relaties tussen Amerikaans president Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken was de afgelopen maanden sterk bekoeld. De reden? "Tillerson is ongeveer de zwakste minister van Buitenlandse Zaken in de recente Amerikaanse geschiedenis. Tegelijk is hij een milde kracht, die Trump een beetje tempert, bijvoorbeeld inzake Noord-Korea of Iran. Tillerson is altijd de wijzere man in de kamer geweest. Hij gaf de diplomatie een kans."

Tillerson is ongeveer de zwakste minister van Buitenlandse Zaken in de recente Amerikaanse geschiedenis. Maar tegelijk tempert hij Trump wel.

Er is ook een grote crisis op het departement van Buitenlandse Zaken. "Het departement is ongeveer ontmanteld. Er worden geen diplomaten naar missies gestuurd, veel posten blijven oningevuld, er wordt bespaard, carrièrediplomaten worden weggestuurd. Tillerson is niet geliefd: niet op het ministerie en niet in het Witte Huis."

"Als Tillerson vervangen wordt door iemand radicaler, zullen de laagste instincten van de president meer aangesproken worden"

Ook over mogelijke opvolgers van Trump werd de afgelopen dagen al wild gespeculeerd. "Trump heeft andere mensen klaarzitten: mensen die dichter bij hem aanleunen, die meer "ja" knikken." Een van de namen die de ronde doen, was Mike Pompeo - de huidige CIA-baas. Senator Tom Cotton zou op zijn beurt de stoel van de CIA-directeur overnemen. Maar dat is niet zonder risico. 

"Het kan gevaarlijker worden", benadrukt Soenens. "Al het gesnoef, het gesneer en de beledigingen aan het adres van Noord-Korea, heeft al tot wat gefrons geleid in internationale politieke kringen. "Een pokerspel", "Je weet niet waar dat eindigt" of "Er zijn kernwapens mee gemoeid", werd regelmatig gehoord. Als bijvoorbeeld de Iran-deal opgeblazen wordt - wat met een opvolger méér dan waarschijnlijk gaat gebeuren - gaat dat land wel kernwapens ontwikkelen. Dan is de wereld een pak slechter af."

"Als Tillerson vervangen wordt door iemand radicaler, dan worden de laagste instincten van de president meer aangesproken. En dat is niet zonder risico."

Meest gelezen