Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Zenuwachtigheid in Witte Huis stijgt na aanklacht tegen Flynn"

Michael Flynn heeft bij de speciale aanklager Robert Mueller schuldig gepleit over meineed. Hij heeft tegen de FBI gelogen over vermoedelijk twee gesprekken die hij had met de toenmalige Russische ambassadeur Sergej Kislyack. "In ruil voor nuttige informatie kan het zijn dat hij enkel voor meineed vervolgd zal worden", analyseert onze correspondent in Amerika, Björn Soenens in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Michael Flynn is vandaag voor de rechter verschenen. Hij heeft alleen maar ja en neen geantwoord op de vragen van de rechter. "Wat bijzonder is, is dat hij eerder deze week het contact heeft verbroken met de advocaten van het Witte Huis. Dat betekende dat hij zou gaan schuldig pleiten", zegt Björn Soenens.

"Dat schuldig pleiten, het klinkt raar, is in het voordeel van Michael Flynn en Robert Mueller, de speciale aanklager. In ruil voor nuttige en goede informatie kan Flynn een aantal klachten kwijtraken. Zo kan hij niet worden aangeklaagd voor andere zaken dan “het liegen over telefoons met Sergej Kislyack, de toenmalige ambassadeur van Rusland"."

Dat Flynn gelogen had over zijn contacten met Kislyack was al langer bekend. "De FBI had hem er begin dit jaar roodgloeiend bij. De FBI heeft een van de twee gesprekken die Flynn zou hebben gehad met de ambassadeur opgenomen."

Flynn is in januari al geconfronteerd met zijn leugens over de contacten. "Op 24 januari, toen hij amper vier dagen veiligheidsadviseur van Trump was, vond de eerste confrontatie al plaats. Hij bleef dat eerst ontkennen. Hij bleef zeggen tegen vicepresident Pence dat er nooit contacten geweest zijn met Rusland. Pence heeft daar uitleg over gegeven op televisie, maar dat bleken leugens te zijn. Toen moesten ze Flynn ontslaan."

"Zenuwachtigheid in Witte Huis stijgt"

Er zal een proces komen tegen Michael Flynn en hij riskeert een celstraf. "Maar alles hangt er van af hoe zwaar hij meewerkt aan het onderzoek. Gaat hij vertellen dat Donald Trump Jr. op de hoogte was van zijn contacten of van wie hem de opdracht heeft gegeven om de Russen te contacteren. Was dat een overgangsfunctionaris in het team van Donald Trump of is er meer aan de hand. Bijvoorbeeld over de beïnvloeding van de verkiezingen in de VS", zegt Björn Soenens.

"De openbare aanklager heeft nu de eerste klacht tegen iemand van binnen het Witte Huis. In het Witte Huis zullen ze toch zenuwachtig zijn."

Het Witte Huis heeft al kort gereageerd. "Zie je wel, klinkt het, de openbare aanklager heeft niets. Want Michael Flynn wordt alleen maar aangeklaagd over het liegen over telefoons met de Russische ambassadeur. Dat is ook de reden waarom Michael Flynn ontslagen is. Dat zegt niets over de samenwerking met Rusland om het verkiezingsresultaat in de VS te beïnvloeden", besluit Soenens.

Meest gelezen