Borrelen op de Chinese ambassade en de premier van Sri Lanka: de omstreden ontmoetingen van Laurent

De receptie op de Chinese ambassade waardoor prins Laurent zijn dotatie dreigt te verliezen, was slechts de druppel die de emmer deed overlopen. Prins Laurent heeft in het verleden meermaals omstreden contacten gehad met vertegenwoordigers van andere landen. Een overzicht.

2011: Laurent ontmoet Kabila

In maart 2011 reist prins Laurent naar Congo, tegen het advies van zowel koning Albert II en toenmalig premier Leterme. Laurent ging naar Afrika als vertegenwoordiger van een vzw die hernieuwbare energie promoot. Achteraf blijkt dat Laurent ook heeft gesproken met de Congolese president Kabila. Laurent had daar geen toestemming voor en de relatie tussen België en Congo lag op dat moment bijzonder moeilijk.

Het gesprek met Kabila veroorzaakt heel wat ophef. Laurent schreef achteraf in een brief aan premier Leterme dat hij beseft dat hij zijn dotatie kan kwijt raken als hij de afspraken met de federale regering niet respecteert.

2016: de premier van Sri Lanka

In 2013 ontstaat commotie omdat Laurent naar Israël is gereisd op uitnodiging van een organisatie die Amnesty International als "omstreden" omschreef. Later dat jaar haalt hij nog eens het nieuws omdat Laurent contacten onderhield met Angolese diplomaten. Maar voor beide incidenten haalt minister Didier Reynders (MR) de kastanjes voor Laurent uit het vuur.

In oktober 2016 plaatst prins Laurent een foto op Twitter waarop hij poseert samen met de premier van Sri Lanka. Gezellig boel, ware het niet dat Laurent geen toestemming had voor deze ontmoeting. 

De federale regering kon er niet mee lachen en er werd nogmaals luidop herhaald dat Laurent zijn dotatie kan verliezen als dergelijke incidenten zich nogmaals voor zouden doen.

2017: receptie op de Chinese ambassade

Afgelopen zomer plaatst Laurent opnieuw een foto op Twitter. Er is te zien hoe prins Laurent in een uniform van het Belgisch leger een taart aansnijdt op de Chinese ambassade. 

Ook voor deze ontmoeting had Laurent geen toestemming en waren regering noch paleis op voorhand op de hoogte. 

Sinds dit incident heeft prins Laurent zijn Twitteraccount verwijderd. Hij is ook niet meer in het openbaar gesignaleerd: Laurent zit thuis met een doktersbrief.

Meest gelezen