Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gif dat Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger dronk, was kaliumcyanide

Het gif dat de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak in de rechtszaal van het Joegoslaviëtribunaal heeft gedronken, was kaliumcyanide. Dat zeggen de Nederlandse speurders die de dramatische zelfdoding onderzoeken.

Voor u dit artikel leest: hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

2 dagen na de dramatische zelfmoord van Slobodan Praljak tijdens een zitting van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is duidelijk welk gif de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger dronk. Uit een autopsie is gebleken dat hij kaliumcyanide slikte, een uiterst giftige stof waarvan minder dan 1 gram volstaat om een mens te doden.

Praljak dronk het gif meteen nadat de rechter zijn celstraf van 20 jaar had bevestigd. Aanvankelijk was niet duidelijk wat hij had gedaan, maar even later verklaarde hij dat hij gif had ingenomen. Hulpdiensten brachten hem in allerijl naar het ziekenhuis, maar daar is hij aan een hartstilstand overleden. Hoe hij het gif in handen kreeg, blijft voorlopig een mysterie.

Hommage

Hoewel Praljak verantwoordelijk was voor etnische zuiveringen in Bosnië in 1993 en 1994, is hij voor veel Kroaten geen oorlogsmisdadiger, maar juist een held. De Kroatische televisie heeft vanavond bij wijze van hommage een film uitgezonden die hij in 1989 maakte.

In de hoofdstad Zagreb hebben mensen vandaag kaarsen aangestoken en bloemen neergelegd bij een foto van hem. Het parlement heeft dan weer een minuut stilte gehouden "ter nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers in Kroatië en Bosnië".

"Alle slachtoffers moeten in ons collectieve geheugen blijven", zei parlementsvoorzitter Gordan Jandrokovic. "De dood van generaal Praljak moet de laatste episode van de tragische oorlogsepisodes zijn."

Meest gelezen