Videospeler inladen...

Collectieve opluchting na uitstel onderwijshervorming

Zowat iedereen reageert opgelucht op het uitstel van de hervorming van het secundair onderwijs. Onderwijskoepels, vakbonden, meerderheid en oppositie, allemaal zijn ze blij dat de hervorming er pas op 1 september 2019 komt en niet een jaar eerder.

Het uitstel van de langverwachte onderwijshervorming stond al een tijdje in de sterren geschreven en vandaag was het dan zover. De Vlaamse regering maakte bekend dat de hervorming niet volgend jaar, maar in 2019 wordt ingevoerd. De reacties liegen er niet om, de opluchting bij alle betrokkenen is groot.

Onderwijskoepels

Vooral de onderwijskoepels zijn blij met het uitstel. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) had om het uitstel gevraagd "om de modernisering kwaliteitsvol en inhoudelijk te kunnen realiseren". "Er is immers nog veel werk aan de winkel: onder andere de invulling van de eindtermen en de vertaling ervan naar de leerplannen", reageert afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck.

Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen had het uitstel bepleit. "Starten op 1 september 2019 biedt volgens het katholieke net ook de kans om "een zorgvuldig inhoudelijk traject te lopen waarin voldoende tijd is voor leerplanontwikkeling, leerplanimplementatie en aftoetsing bij het werkveld".

Vakbonden

"Het gezond verstand heeft gezegevierd", reageert de Christelijke onderwijsbond, de grootste van Vlaanderen. Er ontbraken volgens de vakbond voor scholen, directies en leraars "te veel onontbeerlijke elementen" om de modernisering ordentelijk in te laten gaan.

"Zo zijn er nog altijd geen eindtermen en dus ook geen leerplannen. De concrete gevolgen van deze hervorming voor het personeel moeten ook nog in kaart gebracht worden. Maar dat kan uiteraard pas wanneer die leerplannen en lessentabellen bekend zijn", klinkt het.

Politiek

Koen Daniëls, onderwijsspecialist van meerderheidspartij N-VA, reageert ook tevreden. "Nu moeten de volgende stappen in de juiste volgorde worden afgewerkt : eerst de eindtermen zelf maken, vervolgens de leerplannen op basis van die eindtermen en de invulling van de studierichtingen, dan kunnen handboeken ontwikkeld worden en uiteraard onze leerkrachten gevormd worden. Die juiste volgorde is belangrijk, want anders krijg je nieuwe studierichtingen met leerplannen die oude eindtermen bevatten.”

Oppositiepartij SP.A is weliswaar blij met het uitstel, maar om een andere reden."Wij roepen de minister op om het extra jaar te gebruiken om opnieuw rond de tafel te gaan zitten en de hervorming bij te sturen, zodat de échte noden in het secundair onderwijs worden aangepakt", zegt Caroline Gennez. "Alleen als dat lukt, kunnen we alle jongeren in Vlaanderen de kans geven om een goed diploma te halen en later een goeie job te vinden."

Meest gelezen