Afslanking provincies: wat verandert er in Limburg?

Vanaf 1 januari 2018 kunnen provincies geen subsidies geven voor cultuur of jeugdgerelateerde activiteiten. Heel wat verenigingen zijn ongerust over hun voortbestaan, nu de provincies worden afgeslankt.

Minister van cultuur Sven Gatz belooft alle culturele verenigingen dat ze in 2018 en 2019 hun subsidies behouden. Maar wat er over 2 jaar gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk.

In Limburg heeft de Vrouwenraad eerder al aan de alarmbel getrokken. "Vanaf 1 januari 2018 is het definitief gedaan door een tekort aan financiële middelen", zegt voorzitter Lea Vanschoenwinkel. "We zouden een crowdfunding kunnen opstarten maar zo werkt het niet. Je moet binnen het wettelijk kader blijven, dus dat kan je niet maken." Minister Homans reageert: "Limburg is de enige provincie met een vrouwenraad. Maar de stopzetting ervan betekent niet dat de strijd voor gelijke kansen wordt verminderd of dat er niets in de plaats komt. De Vlaamse overheid financiert de vrouwenraad. En die moet het gelijke kansenbeleid in provincies mee ondersteunen."
 

Meest gelezen