Nicolas Maeterlinck

Donderwolken boven Zomerakkoord door negatieve adviezen Raad van State

Drie negatieve adviezen van de Raad van State zetten het Zomerakkoord op de helling. De Raad heeft bedenkingen bij het plan van de regering om onbelast bijklussen tot 6000 euro per jaar mogelijk te maken. Ook de effectentaks kreeg al meermaals een negatief advies en de verlaging van de vennootschapsbelasting kost volgens het Rekenhof te veel geld. Zo werpt het  winterweer zijn schaduw over het Zomerakkoord. 

Na maanden onderhandelen komt de regering in juli tevreden met een compromis: het Zomerakkoord is een feit en we gaan dat vieren op Tomorrowland. Het akkoord bevat een hele reeks maatregelen en elke partij van de federale coalitie (N-VA, CD&V en Open VLD) heeft een paradepaardje: de verlaging van de vennootschapsbelasting voor N-VA, een regeling waardoor men onbelast kan bijklussen voor Open VLD en de effectentaks voor CD&V. 

De maatregelen uit het akkoord zijn vaak aan elkaar gekoppeld: komt de ene maatregel er niet, dan is het ook een njet voor de andere. Op die manier verminderde de spanning tussen CD&V die zichzelf “het sociaal geweten van de regering” noemt en N-VA en Open VLD die vooral inzetten op fiscale voordelen. Vandaag geeft de Raad van State zijn negatief advies over het onbelast bijklussen, en ook de effectentaks werd al twee keer bekritiseerd. Daardoor komt de regering weer onder spanning te staan. 

“Onbelast bijklussen is discriminerend”

Met zowat alle grote maatregelen uit het Zomerakkoord zijn er problemen. Vandaag blijkt dat de Raad van State bedenkingen heeft bij het onbelast bijklussen. Open VLD duwde de maatregel door waarmee werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden tot 6000 euro per jaar kunnen bijklussen zonder daarop belastingen te betalen. 

De Raad vindt het plan discriminerend omdat te veel taken onder klusjes kunnen vallen. Waarom zou een schilder in loondienst belast moeten worden en een schilder-bijklusser niet? Ook Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk vreest dat minder vrijwilligers gratis hun diensten zullen aanbieden. Bovendien is het onbelast bijklussen enkel mogelijk voor werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden. De Raad van State wil de regeling uitbreiden naar werklozen en mensen zonder een voltijdse job. 

“Effectentaks zonder effect”

Ook de CD&V vreest dat haar stokpaardje uit het Zomerakkoord er niet komt. Al twee keer ontving de regering een negatief advies van de Raad van State over de belasting van 0,15 procent op effectenrekeningen boven 500.000 euro. De maatregel is een afgezwakte versie van een vermogensbelasting en moet volgens CD&V 254 miljoen opleveren. Volgens de Raad belast de effectentaks niet wat ze wil belasten: veel effecten (vermogen uit beleggingen) staan namelijk niet op een effectenrekening. “Een effectentaks zonder effect”, zegt parlementslid Kristof Calvo (Groen). 

Vennootschapsput

Momenteel betaalt een vennootschap de gewone 34 procent belastingen, vanaf 2019 wordt dat 30 procent en vanaf 2020 zelfs maar 25 procent. Met die maatregel wil N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt België fiscaal aantrekkelijk maken. Maar de lagere vennootschapsbelasting zal 1,2 miljard per jaar kosten, een gat dat Van Overtveldt probeert te vullen met een vermindering van de aftrekposten. Minder belastingen op vennootschappen, meer belastingen op inkomen, het lijkt een evenwichtige balans, maar het Rekenhof vraagt zich af of de verlaging fiscaal neutraal is. 

Drie negatieve adviezen van de Raad van State, bedenkingen van het Rekenhof en het feestgejoel valt stil. Zo blijft het Zomerakkoord voor verdeeldheid binnen de regering zorgen. 

Meest gelezen