Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Duitse SPD houdt "alle opties open" voor regeringsvorming

De partijtop van de Duitse sociaal­democratische partij SPD beslist maandag of hij coalitiegesprekken met de partij van Angela Merkel opstart. "We houden alle opties open", zei Martin Schulz, de voorzitter van de SPD. Schulz ontkende de berichten uit de Duitse media dat de SPD groen licht had gegeven om de onderhandelingen te beginnen.

Het partijbestuur van de Duitse sociaal­democraten beslist maandag of ze gaat onderhandelen over een coalitie­regering met de Union van Angela Merkel. Later in die week is er dan een partijcongres.

"Alle opties liggen open" zei SPD-voorzitter Martin Schulz, die benadrukte dat de partijtop nog geen groen licht heeft gegeven om de gesprekken voor 'een GroKo', een grote coalitie op te starten. Schulz ontkende daarmee staalhard de berichten in die zin die de krant Bild deze voormiddag de wereld in had gestuurd.  Volledig voorbarig zei Schulz: "Het is geen automatisme om een grote coalitie te vormen."

Volgens Schulz kwam het bericht dat de SPD groen licht zou geven uit de Union. Hij heeft Angela Merkel gebeld om te zeggen dat zoiets compleet onaanvaardbaar is. Schulz wil zich niet onder druk laten zetten, we hebben de tijd, zei hij. Eén van de eisen die hij op tafel legt, is een hervorming van de Europese Unie.

Overleg bij president Steinmeier

Schulz sprak gisteren in het presidentieel paleis twee uur met Angela Merkel en Horst Seehofer, de voorzitter van CDU en CSU, die samen de Union vormen. President Steinmeier had hen uitgenodigd om uitweg te vinden uit de politieke crisis, die ontstond toen de onderhandelingen over een Jamaicacoalitie mislukten. Steinmeier trok na die mislukking het laken naar zich toe om een oplossing te vinden, de president wil liever geen nieuwe verkiezingen. Meer dan dat het een goed gesprek was, is er niet over de ontmoeting uitgelekt. 

Angela Merkel heeft al laten uitschijnen dat ze graag een GroKo, een grote coalitie met de SPD, wil aangaan om zo een stabiele regering te vormen. Net daarom wil ze liever geen minderheids­regering of nieuwe verkiezingen. Opties die Schulz vandaag dus nog niet wil uitsluiten. 

Ook al besluiten de sociaaldemocraten om de gesprekken te beginnen, dan nog staat een nieuwe regering niet direct in de steigers. Waarnemers geloven dat het wel tot februari kan duren vooraleer Duitsland een nieuwe regering heeft.

Meest gelezen