Extreemrechts in Groot-Brittannië blij met twitterende Donald Trump

De extreemrechtse partij Britain First kreeg honderden nieuwe aanvragen voor lidmaatschap dankzij een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat schrijft de krant The Times op basis van interviews met de partijtop van Britain First.

Het Twitter-gedrag van Donald Trump heeft zijn effect niet gemist. Gisteren retweette de Amerikaanse president drie filmpjes van de Britse extreemrechtse activiste Jayda Fransen naar zijn 44 miljoen volgers. Uit die filmpjes moest blijken dat moslims gewelddadig zijn, maar in tenminste een van die filmpjes is duidelijk dat de feiten verdraaid zijn. Toch nam Trump de filmpjes kritiekloos over.

Jayda Fransen van Britain First  kreeg na de retweets van Trump meer dan 25.000 extra volgers op Twitter, zo zegt Paul Golding, de leider van de extreemrechste partij. "Bovendien ontvingen we binnen de 24 uur berichten van  honderden mensen die lid willen worden van onze partij," aldus Golding, "en onze Facebook-pagina kreeg honderdduizenden nieuwe bezoekers." Volgens een laatste officiële telling zou Britain First amper 1.000 leden tellen.

Verschillende Britse parlementsleden reageren verbolgen op Trumps tweets. Ook de Britse premier Theresa May was allerminst opgetogen met wat de Amerikaanse president op Twitter verspreidt.  Enkele Britse politici roepen May nu op om het staatsbezoek van Donald Trump volgend jaar uit te stellen, maar voorlopig is dat niet aan de orde. 

Meest gelezen