Videospeler inladen...

Francken over prins Laurent: "Dat hij klacht indient bij Unia"

N-VA is niet onder de indruk van de brief die de advocaat van prins Laurent heeft geschreven naar premier Charles Michel. "Dat hij klacht indient bij Unia", zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA). "Potje breken is potje betalen." Bij zijn collega's van N-VA in de federale regering klinkt hetzelfde geluid.   

Prins Laurent ligt onder vuur omdat hij afgelopen zomer naar een receptie is geweest op de Chinese ambassade. Volgens de regering had hij hier toestemming voor moeten vragen. Het is niet het eerste incident met Laurent, daarom overweegt de regering nu om de prins een sanctie te geven. Een mogelijkheid is om zijn dotatie in te perken.

Als hij dergelijk straf krijgt, gaat dat volgens de advocaat van Laurent in tegen de mensenrechten. "De regering interpreteert de wet zo streng dat Laurent geen normale sociale contacten meer kan onderhouden", zegt de advocaat. "Prins Laurent mag wel degelijk naar een receptie van de Chinese ambassade, omdat ons land nauwe banden heeft met China is er geen probleem."

Staatssecretaris Francken lijkt na de brief niet van gedachten te zijn veranderd. "Dat hij klacht indient bij Unia", klinkt het. "Potje breken is potje betalen."

Jambon: "Misschien moeten we wet verduidelijken aan Laurent"

De advocaat van Laurent zegt dat de wetgeving niet duidelijk genoeg is over wanneer de prins toestemming moet vragen om contacten te hebben. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) vindt niet dat de wetgeving verduidelijkt moet worden. "Misschien moet de wet wel verduidelijkt worden aan hém", klinkt het.

"Iedereen heeft recht op een mening, maar iedereen is ook gebonden door de wetgeving", aldus Jambon. "In alle geval: het dossier is in handen van de premier."

Vandeput: "Uniform doet er niet toe"

Minister Steven Vandeput (N-VA) wil geen grote uitspraken doen vooraleer de ministerraad is afgelopen. Dat de mensenrechten van Laurent geschonden worden noemt hij wel "zware woorden".

"Dat hij een uniform droeg van het Belgisch leger, daar gaat het niet om. De vraag is of hij er mocht zijn."

Michel: "Geen commentaar"

Premier Charles Michel (MR) wil nog geen commentaar kwijt over de kwestie Laurent. "Het is een juridische procedure die loopt, er zijn juridische argumenten. Op basis daarvan zullen we in de schoot van de ministerraad een belissing nemen."

Meest gelezen