Geen crisisgevoel door bommetje onder Zomerakkoord

De Raad van State is zowel voor de Effectentaks als voor de “500 euro maandelijks belastingvrij bijklussen” erg kritisch. Daarmee komen twee van de drie pijlers van het Zomerakkoord onder vuur. Toch is er nog geen crisissfeer in de Wetstraat. Hoe komt dat?

Twee pijlers Zomerakkoord onder vuur

De Raad van State schoot al twee keer op de Effectentaks met altijd dezelfde boodschap, dat de belasting zijn doel voorbij schiet, want de Raad betwijfelt of de vermogenden wel effectief een bijdrage zullen leveren. Alleen vermogen op een effectenrekening moet de 0,15 procent betalen vanaf een kapitaal van een half miljoen euro. Een eerste aanpassing van de Effectentaks volstaat niet voor de Raad. Niet beursgenoteerde aandelen op een effectenrekening werden ook belastbaar, maar de Raad blijft er in een tweede advies op hameren dat aandelen die niet op een effectenrekening staan, buiten schot blijven.

Vanmorgen raakte weer een kritisch advies van de Raad van State bekend, dit keer over de 500 euro belastingvrij bijklussen. De Raad ziet discriminaties: Waarom moeten zelfstandigen en werknemers wél belastingen betalen? Waarom geldt het belastingvrij bijklussen niet voor wie vier vijfden werkt of gepensioneerd is? De Raad vraagt ook nog overleg met de gemeenschappen en de gewesten omdat veel “klusjesmaterie” hun bevoegdheid is zoals zorg, sport, cultuur…

Geeft Raad van State hefbomen aan CD&V?

Opvallend is dat CD&V telkens anders reageert, dan N-VA en Open VLD. CD&V-vicepremier Peeters ziet in de adviezen van de Raad van State hefbomen om zijn trofee, de Effectentaks, robuuster te maken.  En om het belastingvrij bijklussen in te perken zodat er nog voldoende inkomsten overblijven voor de overheid en de sociale zekerheid. Je kunt zeggen dat CD&V de indruk geeft die maatregelen “linkser” te willen maken, want de druk van de christelijke arbeidersbeweging is groot.

N-VA en Open VLD willen niets meer wijzigen aan het Zomerakkoord en willen de besliste maatregelen zeker niet “linkser” maken. N-VA-vicepremier Jambon had bij de aanvang van de Ministerraad niet veel woorden nodig om dat duidelijk te maken: “We hebben een globaal akkoord en daarin zaten alle evenwichten en ik denk dat die evenwichten moeten gerespecteerd blijven.” Zijn Open VLD-collega De Croo zei hetzelfde maar nog wat scherper, zeker omdat het ging over “de 500 euro belastingvrij bijklussen”, de liberale trofee in het Zomerakkoord: “In ons land heb je altijd wel conservatieve krachten die elke verandering willen tegenhouden en sommigen die altijd de gelegenheid zien om eindeloos te palaveren. De regering moet uitvoeren wat we beslist hebben.”  

“Discrimineren is de essentie van politiek”

Toch blijft CD&V-kopstuk Peeters erbij dat je adviezen van de Raad van State “au sérieux” moet nemen. “Als je geen rekening houdt met adviezen, waarom vraag je ze dan”, repliceert hij. In N-VA- en Open VLD-kringen hoor je trouwens eerder schampere opmerkingen over die adviezen van de Raad van State: “Discrimineren is de essentie van politiek beleid. Je maakt keuzes om een bepaald doel te bereiken. De Raad van State doet aan politiek!” De krant De Tijd kreeg zelfs in regeringskringen te horen dat het geen toeval is dat een SP.A’er voorzitter is van Raad van State. Dit is allemaal psychologische oorlogsvoering om CD&V troeven uit de handen te slaan.

Hoe dan ook probeert CD&V de druk wat op te voeren in de regering-Michel. Er staat een “tweede lezing” van de voorstellen uit het Zomerakkoord op de agenda nu de adviezen van de Raad van State binnenlopen. De Nationale Bank moet ook nog laten weten hoe budgetneutraal de lagere tarieven van de vennootschapsbelasting zullen zijn. Voor N-VA zal haar trofee van de  vennootschapsbelasting wat mogen kosten en ook Open VLD heeft dat al laten weten. Ook dat zal nog conflictstof opleveren met CD&V, want die wil geen te groot gat slaan in de begroting omdat dat geld uiteindelijk zal moeten gevonden worden in de sociale zekerheid en dat ligt moeilijk voor “het sociale gelaat” van de regering.

Niet veel meer dan teksttoilettage

Hoe wordt de strijd nu de komende weken gestreden? CD&V heeft al laten weten dat ze “de 500 euro belastingvrij” maar gefaseerd wil invoeren. Voor sportcoaches en de vrije tijdssector, mag de maatregel er meteen komen, zei CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer. Maar hij wou geen “oneerlijke” concurrentie met zelfstandigen en werknemers en voor belastingvrij bijklussen in de zorg wou hij kwaliteitsgaranties. Staat CD&V sterk genoeg om het belastingvrij bijverdienen uit te stellen? Wellicht niet. Er komt wat teksttoilettage om zelfstandigen geen concurrentie aan te doen. Bij Open VLD proberen ze de kritiek te minimaliseren want “het gaat maar om een vergoeding voor het doen van boodschappen van een bejaarde of het ineensteken van een Ikeakast van een onhandige buur”. Het staat vast dat Open VLD-kopstuk Alexander De Croo in geen geval uitstel van zijn trofee zal toestaan.

Zit er uitstel in voor de Effectentaks? Bij CD&V beseffen ze dat premier Michel hen maar een kaduke vervanging bezorgd heeft voor de meerwaardebelasting op aandelen die onaanvaardbaar was voor de coalitiepartners. En CD&V loopt risico. Wat als het Grondwettelijk Hof de bezwaren van de Raad van State “au sérieux” neemt en net voor de verkiezingen de Effectentaks vernietigt? Dan zijn de CD&V-handen wel erg leeg. CD&V zal pogingen doen om de taks te verstrengen, maar de partij staat tegen een te grote overmacht om bijvoorbeeld aandelen op naam die niet op een effectenrekening staan ook te belasten. Misschien kan CD&V nog wat verstrengingen uit de brand slepen. Wie bijvoorbeeld aandelen op effectenrekeningen heeft staan zou die niet zomaar naar elders kunnen overhevelen om de belasting te ontwijken.

Meest gelezen