Videospeler inladen...

Gladde wegen? "Ochtendspits verlopen zoals een normale vrijdagochtend"

Na de sneeuw van gisteren, werd er gevreesd dat het wel eens een moeilijke ochtendspits zou kunnen worden. Maar dat bleek onterecht. Zowel op de weg als op het spoor werden de nodige maatregelen getroffen. "De ochtendspits was zoals op een gewone vrijdag", laat VRT-verkeersanker Hajo Beeckman weten.

Op de weg: veel gestrooid, weg is proper en vrij

De toestand op de weg was vanmorgen vrij normaal. "De ochtendspits op de grote wegen verloopt helemaal zoals op een gewone vrijdagochtend. Op de kleinere wegen - vooral in Oost-Vlaanderen - kunnen wel nog sneeuwresten liggen, dus daar is het opletten voor gladheid", tweette VRT-verkeersanker Hajo Beeckman 

De strooidiensten hebben afgelopen nacht ook volop gestrooid. "We hebben 1.000 ton zout gebruikt. In heel Vlaanderen hebben we gestrooid. De wegdektemperaturen zijn opnieuw aan het stijgen boven het vriespunt. Een uitzondering is de Vlaamse Ardennen, waar de temperaturen nog rond het vriespunt schommelen", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. 

Toch was het ook vanmorgen belangrijk om voorzichtig te zijn op de baan. "Als je de baan opgaat: hij ligt er proper en vrij bij, maar pas je rijgedrag en snelheid toch nog aan", benadrukt Daniëls.

Hajo Beeckman waarschuwt dat bestuurders vanochtend moesten opletten voor aanvriezende mist, rijm- en ijsplekken. "Je kan rijden vanmorgen een beetje vergelijken met rijden in de regen: hou voldoende afstand, let op je snelheid en wees extra voorzichtig in de bochten."

Lees verder onder Tweets. 

Op het spoor: momenteel geen hinder, winterplan van kracht

Ook bij het spoor hebben ze weinig hinder ondervonden van de sneeuw of de kou. Het winterplan was wel van kracht.

Wat dat winterplan inhoudt? "Vooraf hebben we gerichte infrastructuurinspecties gedaan, er is wisselverwarming, er zijn technische ploegen stand-by om bijvoorbeeld sneeuw te ruimen, we houden de meteo goed in de gaten en op een aantal strategische plaatsen zorgen we ervoor dat de ijzel van de bovenleiding geschraapt wordt."

Het weer: overwegend droog, enkel aan de kust en in het oosten van het land nog kans op sneeuwbuien

Vandaag wordt het overwegend droog met opklaringen. Enkel aan de kust en in het oosten van het land kan er nog een (smeltende) sneeuwbui vallen. Het blijft koud: de temperaturen klimmen niet hoger dan -1 graad in de Hoge Ardennen en +4 graden in het westen van het land. Vanavond en vannacht is er wel kans op aanvriezende mist met kans op rijmplekken. 

Meest gelezen