Gratis treintickets voor alle 18-jarige Europeanen stapje dichterbij

Het Europees Parlement heeft een budget vrijgemaakt voor een proefproject rond de zogenoemde interrailtickets. Met zo'n ticket zou elke 18-jarige Europeaan de Europese Unie gratis kunnen doorreizen met de trein.  De bal ligt nu in het kamp van de Commissie.

Vorig jaar liet de Europese Commissie nog een voorstel rond de tickets links liggen, maar nu is er effectief een budget van 12 miljoen euro voor een proefproject gestemd door het Europees Parlement. De bal ligt nu weer in het kamp van de Commissie.

"Wanneer een pilootproject wordt aangevraagd, komt het er doorgaans ook", maakt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere zich sterk. Dat betekent wel niet dat de tickets er meteen voor alle 18-jarigen zullen zijn. Eerst moet het proefproject nog uitgewerkt worden, daarna volgt er een evaluatie en dan moeten het parlement en de raad het definitieve model nog stemmen. "Ik hoop dat tegen 2019 de eerste jongeren het systeem kunnen uittesten", besluit Vandenkendelaere.

Het Europees Parlement wil met de tickets meer Europees bewustzijn
creëren bij jongeren. Het plan is wel niet goedkoop. Om zo'n 5,5 miljoen
Europese 18-jarigen gratis met de trein doorheen de EU te laten reizen,
is zo'n 770 miljoen euro per jaar nodig.

Meest gelezen