Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Halfbroer Kim Jong-un had tegengif voor VX op zak

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, had een dozijn tabletten tegengif voor VX bij zich op het moment dat hij met het zenuwgas werd aangevallen op de luchthaven van Kuala Lumpur. Dat is gezegd op het proces in Maleisië. Twee vrouwen staan er terecht voor de moord.

Het waren beelden die begin dit jaar de wereld rondgingen: bewakings­camera's op de luchthaven van Kuala Lumpur filmden hoe twee vrouwen Kim Jong-nam in de rug aanvielen en iets in zijn gezicht duwden. Dat 'iets' bleek VX te zijn, een dodelijk zenuwgas. Korte tijd later was de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dood. Op het proces over de moord heeft een experte verteld dat Kim Jong-nam in zijn schoudertas een dozijn tabletten met atropine bij zich had, een tegengif voor het zenuwgas. Waarom de man de tabletten niet gebruikte, is onduidelijk.

Hier kan je de beelden van de bewakingscamera bekijken

Videospeler inladen...

Paria

Kim Jong-nam was de paria van de familie Kim en stond bekend als criticus van Noord-Korea. Hij leefde al jaren in ballingschap in Macau. Volgens Zuid-Korea zou de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bevolen hebben om zijn halfbroer uit te schakelen. 

Twee vrouwen, uit Indonesië en Vietnam, staan nu voor een Maleisische rechtbank terecht voor de moord. De twee pleiten onschuldig, ze houden vol dat ze dachten dat ze een grap uithaalden voor een televisieprogramma. Ze riskeren de doodstraf.  De 4 Noord-Koreanen die ook beschuldigd worden van de moord, zijn voortvluchtig. Noord-Korea zelf ontkent iets met de dood van Kim Jong-nam te maken te hebben.

Meest gelezen