Videospeler inladen...

Jan Balliauw: "WK moet tonen dat Rusland er weer staat"

In Moskou is vanmiddag geloot voor het WK voetbal van volgend jaar in Rusland. President Poetin was de gastheer en het Kremlin het decor. Voor Rusland staat er dan ook veel op het spel, meent onze Ruslandkenner Jan Balliauw. "Dit WK moet het imago van Rusland opkrikken", zegt hij in "Terzake". 

"Het is duidelijk een prestigeproject", meent Balliauw. "Rusland wil tonen dat het zo'n tornooi kan organiseren en dat al die westerse ploegen in Rusland komen spelen, en dat ondanks alle westerse sancties. Dat is heel belangrijk voor Rusland."

Om zijn imago op te krikken, spaart Rusland kosten noch moeite. "Het worden wellicht een van de duurste wereldkampioenschappen voetbal ooit. Er is sprake van 10 miljard euro."

Dat de kostprijs zo hoog oploopt, heeft volgens Jan Balliauw veel te maken met een typisch Russische ziekte: "vriendjespolitiek, corruptie en slecht management."

Opvallend is ook dat veel van dat geld niet naar een betere infrastructuur  gaat, maar naar stadions.  "Er werd gesproken over een groot tgv-net, wat voor Rusland heel belangrijk zou zijn, maar dat is er niet gekomen."
Volgens Balliauw zullen de Russen "op lange termijn van dit WK weinig overhouden".

Meest gelezen