Japanse keizer Akihito treedt af in april 2019

Op 30 april 2019 treedt de Japanse keizer Akihito af. Die datum is vastgelegd na een vergadering met onder andere de parlementsvoorzitter en prins Hitachi, de jongere broer van de keizer.  Een dag later zal kroonprins Naruhito, de zoon van keizer Akihito, de nieuwe Japanse keizer worden.

Keizer Akihito is 83 jaar en maakte vorig jaar bekend dat hij wou aftreden. Hij verklaarde toen dat zijn gezondheid hem parten speelde bij het uitvoeren van zijn officiële taken. Akihito onderging enkele jaren geleden een hartoperatie en werd ook behandeld voor prostaatkanker.

In 2019 zal Akihito 30 jaar op de Japanse troon zitten. Hij volgde in 1989 zijn vader, keizer Hirohito, op.  Hirohito was het Japanse staatshoofd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Normaal gezien blijft een Japanse keizer tot aan zijn dood aan de macht. Akihito is de eerste keizer in bijna 200 jaar die met deze traditie breekt.  Het Japanse Hogerhuis stemde daarom een speciale wet waardoor hij vanaf dit jaar toch met pensioen kon gaan. 

Het was de Japanse premier Shinzo Abe die de datum van de aftreding bekend maakte. Het aftreden van keizer Akihito op 30 april 2019 betekent het einde van een tijdperk.  Meteen de dag erna, op 1 mei 2019, neemt kroonprins Naruhito zijn taken als Japans keizer over.

Meest gelezen