Reporters

Kussen met de feestdagen? “Laat kinderen bomma een “high five” geven”

In Nieuw-Zeeland is voor de eindejaarsfeesten een sensibiliseringscampagne op touw gezet met de titel 'My body is my body’. Wie er als kind altijd een hekel aan gehad heeft, zal het graag horen. De campagne wil ouders en opvoeders oproepen om kinderen niet langer te dwingen familieleden te zoenen tijdens de feesten. Erika Frans van Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid staat helemaal achter de campagne

Preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag is de expertise van Erika Frans bij Sensoa. In “De wereld vandaag” op Radio 1 legt ze uit hoe deze oude feestgewoonte niet altijd heiligmakend is. “Zoenen en knuffels zijn belangrijk voor kinderen.  Maar het gaat me om het dwingen. Dat is helemaal fout. Je kan een kind niet dwingen om over de eigen grenzen te gaan. Ouders moeten beseffen dat ze macht hebben en kinderen van hen afhankelijk zijn. Het gaat nog een stap verder. Door een kind min of meer te dwingen aan het kusritueel mee te doen, kweek je schuldgevoelens. Je geeft er te veel gewicht aan.”

Maar vinden alle kinderen kussen bij de feesten dan onaangenaam? Erika Frans: “Iedereen zal het erkennen. Sommige kinderen vinden het leuk, anderen lopen weg. En het zijn net die laatste die je moet vrij laten. We moeten de juiste gewoontes kweken. Kinderen mogen zich niet langer ongemakkelijk voelen als ze een familielid moeten kussen of op de schoot moeten komen zitten. Ze moeten zich leren uiten. We moeten hen weerbaar maken. Begrijp me niet verkeerd, knuffelen of op schoot zitten, moet kunnen. Maar besef dat het net daar is dat het begint.”

“High five” met de bomma

Erika Frans meent dat we de begroetingsvorm moeten respecteren, waar het kind zich goed bij voelt. “Een kind moet een bomma kunnen begroeten met een “high five”, als het dat wil. Dit moet echt kunnen.”

De Nieuw-Zeelandse campagne staat los van de #MeToo-beweging, maar krijgt net daardoor veel aandacht. Kinderen niet meer laten kussen tijdens eindejaarsfeesten. Is de slinger dan niet te fel aan het doorslaan? Erika Frans: “Echt niet, bij elke vorm van grensoverschrijdend gedraag gaat het om toestemming.  Voor elke generatie of leeftijd, je moet het kunnen uiten als je iets niet wil. Het is een leerproces voor iedereen, en het begint bij kinderen."

Meest gelezen