De Vlaamse ministerraad vond voor de gelegenheid plaats in Limburg.

Limburgse werkloosheid voor het eerst sinds de mijnsluitingen lager dan Vlaams gemiddelde

De provincie Limburg is aan een economische remonte bezig na de sluiting van Ford Genk. De werkloosheid ligt er met 6,55 procent lager dan het Vlaamse gemiddelde van 6,66 procent. Dat heeft de Vlaamse regering bekendgemaakt bij de jaarlijkse bespreking van het 'Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat' (SALK).

De werkloosheid in Limburg was jarenlang een zorgenkind en zeker na de sluiting van Ford Genk ging het percentage de hoogte in, tot 9,1 procent. Maar sinds kort ligt de Limburgse werkloosheid onder het Vlaamse gemiddelde. Dat is de eerste keer sinds de sluiting van de steenkoolmijnen. Het aantal werklozen in Limburg is met 12 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Voor Vlaanderen daalt dat aantal met 6,,5 procent.    

Bijna drie jaar na de sluiting van Ford Genk is 81 procent van de ontslagen werknemers niet meer werkzoekend. Meer dan de helft  van hen vond een nieuwe job, een kwart ervan kon met brugpensioen in het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoelagen (SWT).

SALK op schema

Van de projecten die in het kader van het SALK werden opgestart is 82 procent gerealiseerd of op schema. De verschillende overheden samen hebben al bijna 90 procent van de voorziene financiële middelen besteed of toegewezen. Het gaat om meer dan 300 miljoen euro.  De regering belooft ook een snelle startbeslissing voor de heropstart van de Noord-Zuidverbinding. Die wordt voortaan behandeld als "complex project" om een nieuwe juridische stilstand te vermijden.

Minister-president Geert Bourgeois is verheugd met deze positieve evolutie: "Sociaaleconomisch is Limburg aan een indrukwekkende remonte bezig, ik ben blij dat er opnieuw optimisme heerst, we moeten resoluut voortwerken op dit pad. We zijn met SALK bovendien de fundamenten aan het leggen voor een structureel sterker sociaal-economisch weefsel in Limburg, dat zal op termijn nog extra vruchten afwerpen."

Meest gelezen