CC/MJJR

Lovendegem, Zomergem en Waarschoot smelten samen tot Lievegem

De fusie van de drie gemeenten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot krijgt de naam Lievegem. Dat werd onthuld tijdens een evenement in de feestzaal Kokorico. Lievegem haalde het met 55 procent van de stemmen van Lieveland, Lievebeke en - jawel - Midden-Meetjesland. 

Op 1 januari 2019 smelten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot samen tot Lievegem, een nieuwe gemeente met 26.000 inwoners. Een maand lang konden alle inwonens ideeën voor een nieuwe naam insturen. Een volksjury koos daaruit vier voorstellen: Lievegem, Lieveland, Lievebeke en Midden-Meetjesland. Na de stemming kwam Lievegem als winnaar uit de bus, met 55 procent van de vierduizend stemmen. Opvallend, iedereen vanaf twaalf jaar had stemrecht. Een groot onthullingsevenement in de feestzaal Kokorico zet de nieuwe naam in de kijker.

Wat verandert er met de fusie? De drie gemeenten delen nu al heel wat verenigingen in het kader van Meetjesland. Die samenwerkingen worden versterkt. Maar ook financieel zijn er voordelen. De Vlaamse overheid neemt de helft van de schulden over die de gemeenten delen. Het bestuur belooft die maatregel te vertalen in lagere gezins-, bedrijfs- en personenbelastingen. Met de nieuwe gemeente Lievegem zijn nu vijftien Vlaamse gemeenten in een vrijwillige fusie gestapt. Lievegem is wel de eerste fusie van drie gemeenten. 

Meest gelezen