Maud Vanhauwaert volgt Maarten Inghels op als stadsdichter van Antwerpen

Maud Vanhauwaert wordt de komende 2 jaar de stadsdichter van Antwerpen. Ze neemt die functie op Gedichtendag op 25 januari over van Maarten Inghels.

In volle artistieke vrijheid minimaal 6 stadsgedichten per jaar over Antwerpen schrijven en die lees- en zichtbaar voor de inwoners maken: dat is de taak van de stadsdichter in de Scheldestad. Vanaf 25 januari neemt Maud Vanhauwaert die taak voor haar rekening. Op die Gedichtendag volgt ze Maarten Inghels op als stadsdichter.

Vanhauwaert is in 1984 in Veurne, in West-Vlaanderen, geboren en haalde een masterdiploma drama aan het conservatorium van Antwerpen. Daar is ze intussen docent. Sinds 2011 heeft ze twee poëziebundels uitgebracht: "Ik ben mogelijk" en "Wij zijn evenwijdig".

Bij het brede publiek is Vanhauwaert bekend van "Iedereen beroemd" op Eén, waarin ze een poos spontaan poëzie voordroeg aan toevallige voorbijgangers in de publieke ruimte.

Vanhauwaert wordt de 9e stadsdichter van Antwerpen. Tom Lanoye (2003-2004), Ramsey Nasr (2005), Bart Moeyaert (2006-2007), Joke van Leeuwen (2008-2009), Peter Holvoet-Hanssen (2010-2011), Bernard Dewulf (2012-2013), Stijn Vranken (2014-2015) en Maarten Inghels (2016-2017) gingen haar voor.

De enige regels waaraan ik mij wens te houden, zijn die van de poëzie

"Het is een grote eer om (als loslopend wild, als twijfelend hoopje, als inwijkeling van de stad) twee jaar lang stadsdichter te mogen zijn van Antwerpen", zegt Vanhauwaert in een reactie. "Ik geloof dat poëzie een stad kan ontwapenen en ik wil mijn rol dan ook dragen met een gevoel van grote verantwoordelijkheid. Meer nog dan tekst wil ik in de stad witruimte creëren en de enige regels waaraan ik mij wens te houden, zijn die van de poëzie."

Aftredend stadsdichter Inghels heeft in totaal 12 gedichten geschreven waarvan de laatste drie nog moeten verschijnen. Hij haalde onder meer het nieuws met het gedicht "Honger" waarvan hij en negen Antwerpenaren elk één dichtregel op hun huid lieten tatoeëren.

Meest gelezen