Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Militairen krijgen topfuncties in regering Zimbabwe

De Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa heeft verschillende hoge legerofficieren tot minister benoemd. In de nieuwe Zimbabwaanse regering blijven ook enkele ministers zitten uit het Mugabe-tijdperk.

Sibusiso Moyo, de generaal die op de Zimbabwaanse staatszender verscheen toen het leger de macht overnam, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Het hoofd van de luchtmacht, Perence Shiri, is voortaan minister van Landbouw. Beide mannen behoren tot de machtige groep oorlogsveteranen die samen met de vroegere president Robert Mugabe Zimbabwe bevrijdden van de blanke overheersing.

Naast Moyo en Shiri krijgt ook generaal Chris Mutsvangwa een officiële titel van president Mnangagwa. Hij wordt minister van Informatie.  Mutsvangwa leidde de groep militairen die op 21 november de toenmalige president Robert Mugabe tot aftreden dwongen nadat Mugabe 37 jaar aan de macht was. 

Met de benoeming van deze hoge legerofficieren beloont de kersverse president Emmerson Mnangagwa de personen die zijn terugkeer mogelijk maakten. Begin november werd Mnangagwa aan de kant geschoven als vicepresident van Zimbabwe. Die beslissing lokte een reactie van het Zimbabwaanse leger uit.

Toch heeft president Mnangagwa ook veel ministers uit de vroegere regering van Mugabe behouden. Voor oppositieleider Tendai Biti het bewijs dat de Zimbabwanen niet moeten hopen op drastische veranderingen. Biti noemt de nieuwe regering een voortzetting van het vorige regime.

 

Meest gelezen