Nieuwe erkenning voor 68 lokale radio's

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Media Sven Gatz (Open VLD) ingestemd met een erkenningsgolf van 68 lokale radio’s. Omdat in het hervormde frequentieplan heel wat frequenties voor de lokale zenders werden gebundeld in nieuwe pakketten, zullen de erkende lokale radiostations een groter luisterpubliek kunnen aanspreken en economisch leefbaarder zijn dan de huidige.

“Deze erkenningen kaderen in een grote hervorming van het gehele radiolandschap", zegt minister Gatz. "Een hervorming die nodig is om Vlaanderen zoals de rest van Europa voor te bereiden op de komst van een digitaal radiolandschap via DAB+. Daarnaast wil ik  de luisteraars meer keuze bieden met extra commerciële en sterkere lokale radiozenders."

"In het nieuwe radiolandschap behouden we straks de vijf zenders van de VRT: Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel. Ook de drie grote bestaande commerciële radio’s blijven uitzenden, nl. Joe FM, Qmusic en Nostalgie. In 2018 komen er vier nieuwe commerciële semi-landelijke netwerkradio’s bij. Het gaat om S-Radio, VBRO, HIT! en Stadsradio Vlaanderen, die het keuzeaanbod vergroten. Met de beslissing van vandaag erkennen we 68 lokale radio’s. De Brusselse stadsradio Bruzz kan op zijn huidige frequentie blijven uitzenden.”

Eerder heeft minister van Media Sven Gatz al beslist om de erkenningen van de publieke en commerciële radiozenders te verlengen tot 2021 op voorwaarde dat ze uitzenden (ten laatste 1 september 2018) op digitale radio en de doorbraak van DAB+ helpen stimuleren. De zenders van de openbare omroep zitten sinds oktober al op DAB+. 

In heel Europa is de digitale hervorming van de radio aan de gang. "Door na de publieke ook de landelijke commerciële radiostations een tijdpad naar digitale radio te geven, zorgen we ervoor dat Vlaanderen in Europa mee is", klinkt het op het kabinet van Gatz. "Radio-uitzendingen op DAB+ hebben een betere kwaliteit. Bovendien laat DAB+ toe om meer radiostations te creëren die in heel Vlaanderen comfortabel te beluisteren zijn. De lokale radio’s blijven de komende jaren via FM uitzenden. De nieuwe semi-landelijke netwerkradio’s beginnen op FM, maar zullen op korte termijn ook digitaal moeten uitzenden."

De hervorming van het radiolandschap heeft minister Gatz al heel wat kritiek opgeleverd, maar hij benadrukt dat je het landschap niet ingrijpend kan hervormen zonder strubbelingen. 

Meest gelezen