Overlasttaks voor nachtwinkels staat op losse schroeven

In een aantal gemeenten moeten nachtwinkels een taks van 1500 euro per jaar betalen. Een compensatie is dat voor de overlast die zo'n nachtwinkel mogelijk met zich meebrengt, zoals meer verkeer bijvoorbeeld. Maar het hof van beroep verwerpt de taks.

Een nachtwinkeluitbater uit Sint-Truiden is vorig jaar naar de rechtbank gestapt om de taks aan te vechten. Volgens hem gaat die in tegen het gelijkheidsbeginsel, omdat winkels die verbonden zijn aan een tankstation de taks niet moeten betalen. Hij kreeg in eerste aanleg gelijk, en nu volgt ook het Hof van Beroep de redenering. De stad Sint-Truiden bekijkt daarom of ze het reglement gaat uitbreiden naar winkels bij tankstations. 

Ook in andere gemeente

 

Sint-Truiden is niet de enige gemeente die zo'n taks heft. De andere steden die dat ook doen gaan het arrest nu bestuderen, om te zien of ze hun belastingreglement moeten aanpassen. 

Meest gelezen