Paleisbezoek of kortfilms in de sauna? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Op bezoek bij Karel van Lotharingen

Boven aan de Brusselse Kunstberg vindt u het paleis van Karel van Lotharingen. Hij controleerde in de 18e eeuw de toen Oostenrijkse Nederlanden, als gouverneur-generaal. Het paleis dat hij liet bouwen in die periode staat er nog, en vandaag is het de laatste dag om het (gratis) te bezoeken. Denk aan statige trappen, een rotonde met veel marmer en pronkerige zalen. Vanaf 2019 herrijst het paleis als museum over Bruegel.

Gratis naar Kazerne Dossin

5 jaar geleden alweer opende het museum Kazerne Dossin, recht tegenover de kazerne waar tijdens WO II de treinen vertrokken richting concentratiekampen. Dat oorlogsmuseum is 5 jaar later nog altijd even relevant en is vandaag en morgen gratis toegankelijk. Vandaag blijft het museum zelfs open tot 22.30 uur. Ook de tijdelijke tentoonstelling Art of War kunt u dit weekend gratis bezoeken. (klik hiernaast voor meer info)

In je blootje naar de film?

Vanaf vandaag kunt u een hele week lang genieten van internationale kortfilms in Leuven. Het festival focust op Finland en wie Finland zegt, zegt sauna. Daarom is er een festivalsauna geïnstalleerd waar u met 6 personen kunt genieten van Finse kortfilms. De Finnen zullen het niet graag zien, maar badkledij is verplicht. Geen naakte Filmward, dus. U krijgt wel gratis festivalslippers om dat leed te verzachten. Vergeet geen handdoek mee te nemen.  

Jee veel nootn up zne zang

In Kortrijk is gisteravond het muziekcentrum Track officieel geopend, maar ook vandaag en morgen kunt u er nog terecht voor een - dat beloven ze toch - groots feest. Kortrijk wil zich dan ook profileren als Muziekstad. Dat doen ze vandaag onder andere met een optreden van het gestoorde duo Fanny Willen en Conny Komen, beter bekend als Kenji Minogue.

Nestel je in NEST

Van Kenji Minogue naar de enige echte West-Vlaamse hoofdstad is maar een kleine stap. In Gent kunt u zich vandaag laten onderdompelen in de wondere wereld van de podcast. Tijdens het podcastfestival in NEST kunt u straffe radiomakers ontmoeten, en samen luisteren naar de mooiste verhalen. En als u daar niet geraakt, raden we u ten zeerste de meest recente IEMAND aan. Prettig weekend!

Meest gelezen