Videospeler inladen...

Paus neemt woord "Rohingya" in de mond

Paus Franciscus heeft het woord "Rohingya" dan toch uitgesproken. Hij deed dat in Bangladesh, waarhij een aantal Rohingya ontmoette die uit Myanmar zijn gevlucht. Begin deze week was de paus in Myanmar, waar hij de term vermeed, al had hij daar wel kritiek op hoe Myanmar de minderheid behandelt.

Paus Franciscus ontmoette een groep Rohingya in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. De groep, 12 mannen en 4 vrouwen, zijn gevlucht uit Myanmar en verblijft nu in Cox's Bazar, een vluchtelingenkamp in Bangladesh. 

In een schijnbaar geïmproviseerde opmerking gebruikte hij het woord Rohingya. "De aanwezigheid van God is vandaag Rohingya genoemd", zei de paus, waarna hij vergiffenis vroeg in de naam van al wie de Rohingya vervolgd heeft. Paus Franciscus beloofde ook niet weg te kijken en hen te zullen helpen. 

Meer dan 600.000 Rohingya zijn de voorbije maanden uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. De Rohingya zijn een islamitische minderheid die zwaar te lijden heeft onder vervolging in Myanmar. De regering in Myanmar erkent hen niet. De meesten zijn staatloos en worden door de boeddhistische meerderheid gezien als illegale immigraten.

Internationaal krijgt Myanmar veel kritiek voor de behandeling van de Rohingya. Het was dan ook uitkijken naar wat de paus ging doen tijdens zijn bezoek eerder deze week. In een toespraak had hij wel kritiek op Myanmar, maar vermeed de term Rohingya uit te spreken, wat sommigen hem kwalijk namen. 

Meest gelezen