Politie krijgt een databank met gegevens van haatpredikers en  terrorismeverdachten

Politie- en veilgheidsdiensten krijgen een databank ter beschikking met de gegevens van haatpredikers en mensen die betrokken kunnen zijn bij terrorisme. Dat heeft de ministerraad beslist.  

Er bestaat al een databank met gegevens over Syriëstrijders. Die draait sinds september vorig jaar op volle kracht. Inlichtingendiensten en het gerecht kunnen via de dynamische databank informatie uitwisselen over mensen die in België verbleven of verblijven en naar conflictzones als Syrië of Irak zijn afgereisd of plannen in die richting zouden hebben. Ze kunnen ook zelf nieuwe informatie toevoegen.

Nu komt er dus een uitbreiding van de databank naar "homegrown terrorist fighters": mensen met terreurplannen, of die terroristen financieel en logistiek steunen, zonder ooit zelf in Syrië of Irak te zijn geweest.

Haatpredikers

De gegevensbank krijgt ook een extra platform met informatie over haatpredikers. Het gaat dan om mensen die "schade berokkenen aan de democratie", daarbij het gebruik van geweld of dwang rechtvaardigen en die overtuiging delen met anderen met de bedoeling een radicaliserende invloed uit te oefenen. Hun nationaliteit of verblijfplaats zijn daarbij niet van belang, al moet er wel een aanknopingspunt met ons land zijn.

"De gegevensbank is een extreem belangrijk instrument voor de uitwisseling van gegevens", zei minister Jambon na afloop van de ministerraad. "Nu kunnen lokale zones, het OCAD, de staatsveiligheid en andere betrokken diensten ook in realtime gegevens opvragen van homegrown fighters en haatpredikers, en zelf nieuwe informatie toevoegen."

Momenteel volgt ons land 80 haatpredikers in eigen land en 14 in het buitenland. Er staan ook 30 homegrown terrorist fighters op het lijstje.

Meest gelezen