©Patrick ALLARD/REA

Psychiaters komen met langverwacht standpunt over euthanasie bij psychisch lijden

De Vlaamse psychiaters hebben een adviestekst klaar over euthanasie.  Elk jaar zijn er zo’n 50 Belgen die euthanasie toepassen omdat ze ondraaglijk psychisch lijden.  Dat mag volgens de wet, maar toch laait de discussie hoog op. In de tekst staat onder meer dat er minimaal twee psychiaters moeten betrokken zijn en dat de periode tussen aanvraag en uitvoering langer dan 1 maand moet zijn.

Tussen psychiaters onderling is er veel onenigheid over euthanasie in de psychiatrie. Er werd dan ook geen volledige consensus over het onderwerp bereikt. Toch staan er in de  adviestekst een aantal duidelijke voorwaarden voor psychiaters en hulpverleners.

Zo moet het verzoek tot euthanasie van de patiënt zelf komen, en niet van de hulpverleners.  Er moeten ook minimaal twee psychiaters worden betrokken in het evaluatieproces.  En, zo staat er nog, een verzoek om euthanasie is niet noodzakelijk een verzoek om te sterven. 

"We willen de nadruk leggen op het leven, we willen de lat hoog leggen", legt psychiater Joris Vandenberghe uit in "De ochtend" op Radio 1. "Euthanasie kan als werkelijk alle mogelijkheden geprobeerd zijn. Het is de allerlaatste optie. Men moet gericht blijven op mogelijke behandelingen."

Het hele proces moet ook worden geëvalueerd. Het kan niet gaan om een momentopname.  De tekst neemt veel over van het Nederlandse model.  Een tekst dus die in de eerste plaats duidelijkheid wil brengen voor de dokters en psychiaters die met een verzoek om euthanasie worden geconfronteerd.  

Hier kunt u de volledige adviestekst lezen.

Meest gelezen