Videospeler inladen...

Raad van State schiet op onbelast bijklussen, regering oneens over volgende stappen

De Raad van State is kritisch over het idee van de federale regering om mensen onbelast te laten bijklussen. Volgens de Raad is dat "discriminerend". Open VLD wil het voorstel toch doorduwen, CD&V is het daar niet mee eens. "Als je de adviezen niet wil volgen, moet je ze ook niet vragen", zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V).

In het zomerakkoord van de federale regering staat dat mensen in de toekomst onbelast zouden mogen bijklussen. Het gaat om mensen die minstens 4/5e werken, zelfstandigen of mensen die met pensioen zijn. Zij kunnen in de toekomst maximaal duizend euro per maand onbelast bijverdienen, met een plafond van zesduizend euro per jaar.

De Raad van State heeft daar echter bedenkingen bij. In een advies dat aan premier Michel werd overgemaakt, noemt de Raad de nieuwe regels "discriminerend". Het is namelijk niet duidelijk welke klussen mensen mogen uitvoeren zonder belastingen te betalen, en dat zou dus concurrentie kunnen zijn met "echte" klusjesmensen. Daarnaast mogen werklozen niet onbelast bijverdienen, ook dat vindt de Raad van State discriminerend.

De Croo: "Regering moet uitvoeren wat we deze zomer beslist hebben"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) laat de kritiek alvast niet aan zijn hart komen. "Er zijn altijd conservatieve krachten die elke vooruitgang willen tegenwerken", verklaart hij. "We hebben een duidelijke keuze gemaakt, nu moet de regering doorzetten."

CD&V liet gisteren al verstaan dat het onbelast bijverdienen deels herbekeken zal moeten worden in tweede lezing. "Er zijn mensen die elke kans aangrijpen om eindeloos te blijven palaveren", zegt De Croo.

Peeters: "Als je geen advies wil, moet je het niet vragen"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is het oneens met De Croo. "Als je niet van plan bent om iets met adviezen te doen, dan moet je die adviezen ook niet vragen", zegt hij. Peeters onderstreept dat de regering zélf om het advies van de Raad van State heeft gevraagd.

Niet alleen de Raad van State heeft kritiek op het onbelast bijverdienen, ook vakbonden en werkgevers toonden zich al kritisch. "Ik denk dat we alle adviezen grondig moeten bekijken in de tweede lezing", aldus Peeters.

Michel: "We zitten op koers"

Premier Charles Michel (MR) benadrukt dat de regering zelf het advies van de Raad van State vroeg.  "We hebben in juli nog gezegd dat we nog gigantisch veel werk voor de boeg hadden voor de implementatie van die maatregelen. We gaan de opmerkingen nu in de schoot van de ministerraad bestuderen en verderwerken. Maar we zitten op koers", aldus Michel.

Meest gelezen