Trump boos na vrijspraak illegale migrant in moordzaak

Een illegale Mexicaan had in 2015 in San Francisco een vrouw gedood. Hij is nu vrijgesproken omdat de jury gelooft dat het een ongeluk was. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Donald Trump de zaak meermaals gebruikt om de bouw van een muur op de grens met Mexico te verdedigen.

De 32-jarige Kate Steinle wandelde op 1 juli 2015 op de bekende pier van San Francisco toen ze plots werd neergeschoten. Ze stierf in de armen van haar vader. Al vlug werd "de dader" gevonden: José Inés García Zárate, een man die al vijf keer gedeporteerd was uit de VS, maar telkens was teruggekeerd.

Het was gesneden koek voor de verkiezingscampagne van Donald Trump, die tijdens zijn speeches meermaals de zaak had aangegrepen om te pleiten voor een strengere aanpak van illegale migranten. Een muur op de grens met Mexico bijvoorbeeld, maar ook het financieel droogleggen van steden die illegale migranten hulp bieden, de zogenaamde "sanctuary cities". In juni kondigde hij nog "de wet van Kate" aan, die zwaardere straffen oplegt aan gedeporteerden die de VS weer binnen komen. 

García Zárate heeft het neerschieten van Kate Steinle nooit ontkend. Maar volgens hem ging het om een ongeluk. Hij had een wapen gevonden, dat is per ongeluk afgegaan en de afgeketste kogel heeft de vrouw dodelijk getroffen, zo luidde zijn verdediging. Enkele dagen vóór de schietpartij was de man vrijgelaten door de politie van San Francisco, en dat zorgde voor extra ophef.

Omdat het ging om een type wapen dat inderdaad bekend staat om snel af te gaan, en omdat iemand een geoefend schutter moet zijn om over die afstand de vrouw te raken, leek het de jury een plausibele verklaring om de man van moord vrij te spreken. Hij is wel veroordeeld voor het illegaal bezit van een wapen.

"Schandelijk"

President Trump keurt de vrijspraak van de Mexicaan af. In een reeks tweets noemt hij de uitspraak van de jury als "schandelijk". "Geen wonder dat de mensen van ons Land (sic) zo boos zijn op illegale migratie." 

Trump blijft er ook bij dat de man nooit had mogen terugkeren naar de VS. Volgens hem werd de grens onder zijn voorganger Obama onvoldoende streng bewaakt. Hij gelooft dat de jury over niet alle informatie beschikte. "De vrijspraak is een aanfluiting van justitie. Bouw de muur!", besluit hij.

Trump staat niet alleen in zijn protest. Op de pier waar Kate het leven liet hebben tegenstanders van de vrijspraak hun onvrede geuit. Ze hebben kaarsen aangestoken en briefjes achtergelaten met daarop "Bouw de muur". Volgens de advocaat van Zárate is de zaak misbruikt om haat te zaaien. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen