Afslanking provincies: wat verandert er in Antwerpen?

Vanaf 1 januari 2018 kunnen provincies geen subsidies geven voor cultuur of jeugdgerelateerde activiteiten. Heel wat verenigingen zijn ongerust over hun voortbestaan, nu de provincies worden afgeslankt. In Antwerpen is er onduidelijkheid over koren en orkesten.

Minister van cultuur Sven Gatz belooft alle culturele verenigingen dat ze in 2018 en 2019 hun subsidies behouden. Maar wat er over 2 jaar gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk.

Koor- en orkesttornooien

De manier waarop koren en orkesten geld kregen van de provincie was heel bijzonder. Jaarlijks moesten de koren en orkesten op een tornooi met een professionele jury namelijk het beste van zichzelf geven. En op basis van die prestatie werd de pot met geld dan verdeeld. 

Maar houden die koor- en orkesttornooien nu definitief op te bestaan? De mogelijkheid bestaat want vanaf 1 januari 2018 is de provincie dus niet langer bevoegd voor cultuur. 

Volgens Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz is er geen reden tot paniek. "We gaan de situatie nu twee jaar bevriezen - alle orkesten en koren krijgen het geld dat ze nu ook al krijgen - maar het aantal wedstrijden in de verschillende provincies is niet gelijklopend. En daarom gaat het Forum voor Amateurkunsten nu bekijken hoe alles meer gestroomlijnd kan verlopen", aldus Gatz.

De koor- en orkesttornooien waren 69 jaar lang een echte traditie in onze provincie. 

Meest gelezen