Videospeler inladen...

Voormalig veiligheidsadviseur Trump geeft toe dat hij tegen FBI gelogen heeft over Russische inmenging

Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van president Trump is in staat van beschuldiging gesteld voor meineed. Hij zou  valse verklaringen hebben afgelegd aan de FBI in verband met mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Flynn is voor de rechter verschenen en heeft schuldig gepleit.

De voormalige nationale veiligheidsadviseur van president Trump heeft tegen de FBI gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten. De speciale onderzoeker Robert Mueller heeft Flynn officieel aangeklaagd voor het maken "van valse en frauduleuze verklaringen". Mueller onderzoekt de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij Michael Flynn een belangrijke verdachte is. In dat onderzoek is Flynn de eerste (voormalige) medewerker van Trumps regering die in staat van beschuldiging gesteld wordt.

Volgens Mueller heeft Flynn gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten in december van vorig jaar. Flynn heeft voor de FBI ontkend dat hij de Russische ambassadeur gevraagd had om zijn land gematigd te laten reageren op de Amerikaanse sancties tegen Rusland. 

Flynn is gehoord door de federale rechtbank in Washington, waar hij schuldig heeft gepleit. Flynn verspreidde achteraf een schriftelijke verklaring waarin hij zegt dat hij een zware fout heeft gemaakt en dat hij zal meewerken om zaken recht te zetten.  

In de Amerikaanse media wordt gesuggereerd dat Flynn een akkoord heeft om zo in andere zaken ontzien te worden.

Flynn was de nationale veiligheidsadviseur in de regering Trump, maar moest in al na 24 dagen op 13 februari opstappen, omdat hij vicepresident Pence misleid zou hebben.  Het Witte Huis heeft intussen al gereageerd om de schuldbekentenis. Volgens medewerker Ty Cobb betreft de verklaring van schuld en de aanklacht alleen Flynn en niemand anders. Maar volgens Amerikaanse media zou Flynn getuigd hebben dat de omgeving van Trump hem de opdracht gegeven zou hebben om contact te leggen met de Russen. ABC News meent zelfs te weten dat het Trump zelf was die de opdracht heeft gegeven. 

Meest gelezen