Cutting Edge

"We nemen allemaal risico's in het leven: de ene gaat skiën, de andere heeft onveilige seks"

Het stigma dat op hiv of aids hangt, blijft ook vandaag de dag nog torenhoog. "Het is je eigen schuld", is vaak de reactie. "Onterecht", benadrukt professor Linos Vandekerckhove (UZGent): "We nemen allemaal risico's in het leven: de ene gaat skiën, de andere heeft onveilige seks." Zeker in de groep van de 50-plussers stijgt het aantal besmettingen, omdat ze minder condooms gebruiken.

Goed nieuws vorige week: het aantal hiv-diagnoses daalde vorig jaar met bijna tien procent in ons land. Maar niet iedereen deelt dat hoera-verhaal. Linos Vandekerckhove, hoofd van het Aidsreferentiecentrum aan UZGent, benadrukt op deze wereldaidsdag dat er nog (veel) werk aan de winkel is. 

Condoombeuheid: "Aantal 50-plussers geeft aan dat ze condoom achterwege laten door erectieproblemen"

"De daling van het aantal hiv-diagnoses zien we vooral in de groep tussen 20 en 50 jaar, boven de 50 zien we die daling niet. Integendeel." Waarom het aantal hiv-diagnoses in die groep van 50-plussers in stijgende lijn gaat, is niet helemaal duidelijk. Al kan het volgens Vandekerckhove te maken hebben met het condoomgebruik. "Een aantal patiënten geeft duidelijk aan dat ze het condoom achterwege laten door erectieproblemen. Er is ook een soort beuheid ten opzicht van het condoom." 

Een andere trend die zich manifesteert, is de daling van het aantal besmettingen van mensen van Sub-Saharische oorsprong. "Dat komt omdat er daar meer hiv-middelen ter beschikking zijn, maar ook omdat er een strenger migratiebeleid gevoerd wordt."

Iedereen neemt risico's in het leven: de ene gaat skiën, de andere heeft onveilige seks

Linos Vandekerckhove

Vandekerckhove benadrukt ook dat het stigma rond hiv en aids heel groot blijft. "Patiënten geven aan dat ze het aan (bijna) niemand vertellen. Vaak komen er reacties à la: "Het is je eigen schuld." Wat zeer onterecht is. Iedereen neemt risico's in het leven: de ene gaat skiën, de andere heeft onveilige seks."

Het succesverhaal van hiv-bestrijding: van sterven in de jaren 80 naar leven nu

Net om dat taboe te doorbreken, blijft hiv-genezing cruciaal. "We zullen alleen van het hiv- of aids-stigma verlost raken als hiv genezen kan worden. Let op: er is al heel veel vooruitgang. Het verhaal is gegaan van: sterven aan hiv in de jaren 80 naar leven met hiv nu. Maar we mogen nu niet in slaap gewiegd worden."

Meest gelezen