Dossier: Afslanking provincie West-Vlaanderen vanaf 1 januari

Over een maand zijn de Vlaamse provincies niet meer bevoegd voor welzijn, cultuur, sport en jeugd. Dat komt hard aan in de West-Vlaamse sportwereld. Zo zal de Doe aan Sport-beurs in Kortrijk wegvallen. Dat was het grootste sportevenement voor kinderen in onze provincie. Uit elke West-Vlaamse gemeente gingen daar elk jaar kinderen naartoe. Ze maakten er kennis met allerlei sporten. Het provinciebestuur betaalde dat maar door de herschikking van de bevoegdheden mag dat niet meer. De Vlaamse regering neemt de sportbevoegdheid van de provincies over maar heeft al laten weten dat ze de Doe aan Sport-beurs in Kortrijk niet zal organiseren.

En er zijn nog andere sportevenementen voor jongeren waarvan de toekomst onzeker is: Kick Op Sport in Ruiselede en een Zee aan Sporten in Oostende. Als de Vlaamse regering de organisatie niet overneemt van het provinciebestuur, dan kunnen alleen nog stad- of gemeentebesturen redding brengen.

 

 

 

Het provinciebestuur subsidieerde ook heel wat sportevenementen in West-Vlaanderen. Ook die subsidies vallen weg vanaf volgend jaar. Het gaat om vele kermiskoersen, loopwedstrijden als Kortrijk Loopt en de Kerstloop in Brugge en het provinciale zwemkampioenschap. Die organisaties kregen 1000, 1500 of 2000 euro van het provinciebestuur en voor hen is het een harde dobber als dat wegvalt.

Overgang

De bestendige deputatie zal proberen die bittere pil wat te vergulden volgend jaar. Ze werkt aan een overgangsmaatregel voor 2018 via het communicatiebudget van het provinciebestuur. Sportevenementen die duidelijk het logo van de provincie in beeld brengen, kunnen dan nog een subsidie krijgen. Maar het zou maar de helft zijn van de huidige sportsubsidie.

 

Meest gelezen