Zuhal Demir vanaf maandag in zwangerschapsverlof

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is vanaf maandag officieel in zwangerschapsverlof, al gaat haar zwangerschapsrust eigenlijk vandaag in. Dat bevestigt haar woordvoerder Bart Suys. Demir moet half december bevallen van haar eerste kindje.

N-VA-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon let tijdelijk op de winkel van Demir, al verandert er in de praktijk niet zo veel. Demir blijft verantwoordelijk voor haar beleidsdomeinen en ze blijft de politiek opvolgen, zegt haar woordvoerder. Ook het kabinet van de staatssecretaris werkt verder. Enkel voor de handtekening onder speciale koninklijke besluiten wordt integraal doorverwezen naar Jambon. 

"Demir bevalt normaal half december van haar eerste kindje, en neemt de normale zwangerschapsrust van 3 maanden op", zegt Suys. Het gebeurt niet al te vaak dat een regeringslid in functie moeder wordt, al gingen enkele ministers Demir nog vooraf. De allereerste in de rij was Anne Van Asbroeck (SP.A) in 1996. Zij was toen Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden en Gelijke Kansen. In het vorige decennium werd Freya Van den Bossche (SP.A) tweemaal mama toen ze minister was, eerst als lid van de federale regering en nadien als Vlaams minister.

Meest gelezen