Videospeler inladen...

Zullen chirurgen straks opereren met de hulp van "Augmented reality"?

Opereren met de hulp van augmented reality (AR)? Als je neurochirurg Johnny Duerinck mag geloven is dat niet zo veraf meer. Hij verwacht dat hij de Hololens, een bril die 3D-animatie in het gezichtsveld projecteert, binnen 2 jaar zal inzetten tijdens operaties.  Het gebruik van de hololens is overigens niet alleen beperkt tot de wereld van de geneeskunde. Meer nog: het toestel wordt vanaf vandaag in ons land beschikbaar gesteld voor bedrijven en ontwikkelaars.

“Augmented Reality (AR) zal even groot worden als de smartphone”, dat zei de CEO van Apple Tim Cook in augustus van dit jaar tijdens een interview in Londen. Concurrent Microsoft zag deze evolutie al een tijdje aankomen en investeerde in de ontwikkeling van de Hololens: een bril die AR-projecties mogelijk maakt.  

Een mengeling van reële en virtuele wereld

Wat is Augmented Reality? In tegenstelling tot Virtual Reality, waarbij u met een bril ondergedompeld wordt in een virtuele wereld, worden met een AR-bril 3D-animaties geprojecteerd in de reële wereld. U ziet met andere woorden de animaties in het gezichtsveld verschijnen.  

Die animaties kunnen werkelijk vanalles zijn: van een dansende ballerina tot een kloppend hart met geluid en uitleg. Als u een AR-bril op hebt, voelt het aan alsof u de objecten kan aanraken én u kan er rondlopen zonder dat de objecten zich verplaatsen.

Lees verder onder de vlog.

Videospeler inladen...

Hoe werkt het?

“De Hololens is in feite een computer die u als bril draagt”, zegt Nick Trogh van Microsoft. De Hololens heeft 6 camera’s, 2 processoren en is voorzien van boxen en een micro voor spraakherkenning. De camera’s en processoren zorgen ervoor dat de Hololens de ruimte waarin hij zich bevindt analyseert.

“Zo onthoudt de Hololens de objecten die u in de ruimte hebt gezet. Als u een dansende ballerina op een tafel hebt gezet, en je komt een paar dagen terug dan zal die er nog altijd zijn. Die zal ook niet boven de tafel zweven.”

Men kan AR en de Hololens perfect toepassen in andere domeinen. Een voorbeeld hiervan is de geneeskunde. De gegevens van de patiënt worden met de scanner ingeladen en worden nadien in 3D tijdens de operatie geprojecteerd.  

Deze manier van opereren kan zeer belastend zijn voor de chirurg omdat hij de hele tijd zijn patiënt en het scherm in de gaten moet houden. “Bovendien zie ik op mijn scherm een 2D-weergave van de hersenen. De schermen helpen ons, maar ik baseer me vooral op mijn gedegen kennis van de anatomie. De Hololens kan dit oplossen. Terwijl ik bezig ben met mijn patiënt, worden de hersenen van diezelfde patiënt op zijn hoofd geprojecteerd.”  

AR biedt andere manieren van werken

Microsoft, die trouwens niet alleen is, gelooft in het potentieel van Augmented Reality. Mensen met een kantoorjob hebben hun manier van werken het afgelopen decennium sterk zien veranderen. De technologie zorgt ervoor dat u met iemand aan de andere kant van de wereld kan vergaderen via een videoconferentie. En het is net die redenering die Microsoft dreef om te investeren in de ontwikkeling van de Hololens.  

Zo kan een vakman met een Hololens op locatie instructies krijgt van een ingenieur. Er zijn ook bedrijven en universiteiten die nu al gebruik maken van de Hololens. Zo worden de studenten geneeskunde van de Case Western Reserve University in de Verenigde Staten opgeleid met de hulp van de Hololens. Daarnaast werkt Microsoft samen met Airbus en de NASA voor mogelijke toepassingen van AR.  

Microsoft is niet alleen

Verschillende technologiebedrijven experimenteren nu met AR in de vorm van een bril of een applicatie. Google kwam als eerste op de markt met een, weliswaar beperkte versie van een AR-bril. De Google Glass, die in 2013 werd gelanceerd, werd niet met veel enthousiasme onthaald. Vrij snel werd de bril geweerd uit cafés en restaurants, want u wist nooit of iemand met een Google Glass een opname maakte of niet. Vrij snel stelde men zich de vraag of de privacy van omstaanders wel gerespecteerd werd.

Eerder dit jaar veranderde Google het geweer van schouder. De Google Glass kreeg een upgrade en nieuwe naam. Vanaf nu ging het de Google Glass Enterprise heten en ging het zich richten op bedrijven. Iets wat Microsoft nu doet.  

Eerste model spitstechnologie

Deze eerste versie van de Hololens is niet goedkoop. De “developement edition” en de “commercial suite” kosten respectievelijk 3.299 en 5.489 euro. Volgens Microsoft is dat omdat het een eerste model is van een bril die toch heel wat spitstechnologie bevat.

Op termijn zullen die toestellen meer en meer ingang vinden bij het brede publiek. De prijs zal vermoedelijk dan ook zakken.  

Dokter Duerinck is alvast overtuigd van Hololens. “Het zal het opereren ergonomischer maken. We hoeven niet altijd een pointer te gebruiken en zien de anatomie doorheen de patiënt voor dat we een incisie hebben gedaan. Dit zal ook de zorg voor de patiënt alleen maar verbeteren”, zegt Duerinck.

Feit is dat we in de toekomst meer en meer toepassingen rond AR gaan zien. De kans lijkt groot dat op termijn een kleinere variant van de AR-bril de plaats zal innemen van onze smartphone.  

Voor dit project werkt UZ Brussel voor het INHOVA-project (Intro-Operative Hololens Visual Assistance) samen met een onderzoeksteam van de VUB en met Cronos.
 

Meest gelezen