Videospeler inladen...

7 praktische tips voor wie deze zomer naar Rusland wil trekken voor het WK

Op 14 juni volgend jaar is het weer zover: dan kunnen voetballiefhebbers hun hart ophalen op het WK in Rusland. Maar hoe zal het er daar aan toe gaan? Heeft u een visum nodig? Hoe duur is het Russische leven? En moet u schrik hebben voor de beruchte Russische hooligans? Ruslandkenner Marijn Trio geeft zeven praktische tips. 

1. Heeft u een visum nodig voor Rusland?

Goed nieuws voor de WK-fans: u heeft geen visum nodig. "Je zal dus niet urenlang op moeten wachten voor het consulaat of de ambassade. Bij je WK-ticket krijg je een visum dat tien dagen vóór en tien dagen na het WK geldig is."

2. Moet u schrik hebben voor de beruchte Russische hooligans?

Op het EK in Frankrijk waren er heel wat problemen met Russische hooligans. Maar in Rusland zelf zullen ze zich waarschijnlijk rustiger houden, denkt Marijn Trio. "Je moet een verschil maken tussen Russen in het buitenland en Russen in Rusland. Die mensen waren naar Frankrijk afgezakt om amok te maken, om rellen te schoppen. Het gaat om georganiseerde clubs die daar getraind naartoe gingen. In Rusland willen ze het imago van hun eigen land niet besmeuren. Het zijn vaak patriottistische organisaties die voor Rusland zelf opkomen."

"Bovendien zijn Poetin en het kremlin wakker geschrokken na Frankrijk. Het hooliganisme wordt nu veel zwaarder bestraft. Ik denk dus dat het grotendeels rustig zal blijven."

3. Zullen de stadions op tijd klaar zijn?

Dat wordt een dubbeltje op zijn kant, hoewel geen roebel te veel lijkt voor Poetin. "Dat zagen we ook bij de Winterspelen in Sotsji, die een kostenplaatje hadden van 50 miljard dollar. Ook dit WK zou het duurste ooit zijn, de laatste cijfers spreken over 11 miljard euro."

Maar waar gaat al dat geld naartoe? "Er is veel corruptie, dus veel geld verdwijnt allicht in de zakken van bouwpromotoren. Maar tegelijk is er ook veel mismanagment. Al dat geld gaat naar de stadions en nóg zijn ze niet klaar: er moeten er nog zeven afgewerkt worden en men vreest dat één ervan zelfs helemaal niet klaar zal zijn."

4. Is Rusland een duur land?

"Moskou en Sint-Petersburg duiken altijd op in de hogere categorieën van de duurste steden ter wereld, maar de roebel staat op dit ogenblik heel erg laag. Vroeger was de roebel gelijk aan de Belgische frank, omgerekend was 40 roebel dus één euro. Vandaag zitten we aan 69 roebel voor één euro. De treinen tussen de speelsteden zullen bovendien gratis zijn, zo lezen we. U kan uw euro's dus wel laten rollen."

5. Is het bier er lekker?

Het Russische bier blijkt wel mee te vallen. "Het is geen Belgisch bier - dat kan je daar overigens wel krijgen - maar het valt wel mee."

6. Moet u bang zijn voor een aanslag?

Specifiek voor Rusland: nee. "Rusland heeft wel een sluimerend conflict in de Kaukasus, maar ik denk niet dat we ons daar veel zorgen over moeten maken. De algemene terreurdreiging is zoals ze overal is."

Er zal ook massaal politie aanwezig zijn in het straatbeeld, iets waar u toch voorzichtig voor moet zijn. "Er zal veel politie zijn, er zullen veel controles zijn. Dat is toch iets waar je voor moet oppassen. De politie is veel minder je vriend dan bij ons. Beter voorkomen dus dan in de problemen geraken."

7. Zullen ze u verstaan in Rusland?

Als u een mondje Russisch spreekt, zullen ze u uiteraard verstaan. Maar wat als dat niet zo is: hoe is het gesteld met het Engels van de Russen of in de Russische straten? "Ik hoop dat het beter dan normaal zal zijn. In de grote steden spreken ze wel wat Engels, vooral door de jongeren. Er zullen wel meer Engelse borden zijn rond de stadions of in de centra. Maar ga er niet vanuit dat alle wegwijzers in het Engels zijn. En security of politie, die zullen waarschijnlijk geen letter Engels spreken."

Meest gelezen