Videospeler inladen...

Voor het eerst sinds Koude Oorlog test Hawaï het alarmsysteem voor een nucleaire aanval

Voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog is op Hawaï het systeem getest dat moet waarschuwen voor een nucleaire aanval. Dat heeft alles te maken met de opgelopen spanningen tussen Amerika en Noord-Korea.  

"Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op alle mogelijke rampen.
En met de huidige situatie hoort daar ook een kernaanval bij", zei
gouverneur van Hawaï David Ige. De overheid had de oefening
aangekondigd met onder meer spotjes op radio en tv.

Twintig minuten

Wanneer een raket met nucleaire lading wordt afgevuurd en het Amerikaanse radarsysteem pikt de signalen op, gaan in Hawaï de waarschuwingssirenes aan.  Inwoners en toeristen in Hawaï moeten dan meteen naar binnen gaan en verdere instructies afwachten. Na een lancering in Noord-Korea hebben ze ongeveer twintig minuten om een schuilplaats te zoeken.

Hawaï ligt zo'n 7500 kilometer van Noord-Korea. Omdat er veel Amerikaanse militairen zijn gestationeerd, wordt de eilandengroep gezien als mogelijk doelwit voor een nucleaire aanval vanuit Noord-Korea. In Hawaï zijn sinds het einde van de Koude Oorlog, zo'n 30 jaar geleden, geen schuilkelders meer gebouwd voor een nucleaire aanval.

Afgelopen week voerde Noord-Korea een rakettest uit met een nieuw type lange-afstandsraket. Het land beschikt ook over kernwapens. 

Meest gelezen