AFP or licensors

Judi Dench moet films laten beschrijven door slechter wordend zicht

De gelauwerde Britse actrice Judi Dench zegt dat ze moeite heeft om nog te genieten van het kijken naar een film door haar slechter wordend zicht. Als ze nog naar een film kijkt, doet ze dat in het gezelschap van een vriend die haar vertelt wat er op het scherm gebeurt, zo zei ze.

De 82-jarige actrice kampt al een tijd met leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Dat is een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte gestaag afneemt in het centrale gedeelte van het netvlies, door het afsterven van kegeltjes in de gele vlek of macula lutea. Het perifere gezichtsveld blijft wel bestaan, de patiënten worden dus niet volledig blind.

Judi Dench had eerder al verklaard dat ze door haar aandoening niet meer in staat was om nog langer scripts te lezen, maar dat heeft haar niet verhinderd nog in films te blijven spelen. Ze werd dan ook eerder deze week gelauwerd voor haar "uitmuntendheid in films" op het Santa Barbara International Film Festival, en acteur Jeff Bridges, die de prijs uitreikt, zei dat hij voor haar zou stemmen voor een Oscar, voor haar briljante vertolking in "Victoria & Abdul", waarin ze opnieuw in de huid kruipt van de 19e eeuwse Britse koningin. 

Dench negeerde de speculatie over of ze al dan niet een tweede Oscar zou winnen, en loofde in de plaats daarvan de film "Dunkirk" van Christopher Nolan. Ze gaf daarbij wel toe dat het haar nu moeilijk valt om nog te genieten van een film. 

"Omdat mijn zicht nu zo slecht is, kan ik niet echt veel meer zien. Ik ga nog wel naar de bioscoop, maar een vriend moet meestal zeggen, 'Hij kust haar nu', of 'Hij wandelt nu weg'", zo zei ze. "Ik mis dus van alles - het is niet meer zo leuk."

Een beeld zoals iemand met leeftijdsgebonden maculadegeneratie het zou kunnen zien. (Foto: National Eye Institute/National Institutes of Health)

Meest gelezen