Kortfilmfestival Leuven zet Finland, Gilles Coulier en Flor Decleir in de kijker

In Leuven start vandaag de 23e editie van het Internationaal Kortfilmfestival. Nog tot en met 9 december worden meer dan 220 films vertoond van overwegend jong filmtalent uit binnen- en buitenland. De focus ligt deze keer op Finland en regisseur Gilles Coulier en acteur Flor Decleir krijgen speciale aandacht.

Wie van kortfilm houdt, moet vanaf vandaag in Leuven zijn. Daar schiet het Internationaal Kortfilmfestival uit de startblokken. De focus ligt dit jaar op Finland en kortfilms uit dat land. Er zullen twee compilaties getoond worden van Finse kortfilms en op het binnenplein van het kunstencentrum STUK in een sauna voor zes personen kortfilms bekijken.

Daarnaast krijgen regisseur Gilles Coulier en acteur Flor Decleir speciale aandacht. Coulier debuteerde in 2009 op het Kortfilmfestival met "IJsland", waarmee hij voor Cannes geselecteerd werd. Daarna volgden "Paroles" en ook "Mont Blanc", waarmee hij opnieuw in Cannes te zien was. Die films zijn tijdens het Kortfilmfestival te bekijken. Coulier houdt ook een zogenoemde mastertalk op dinsdag 5 december.

"Cargo"

Couliers films vallen volgens de organisatoren op door hun authenticiteit, knappe auteursregie en rauw realisme, kwaliteiten die ook terugkeren in zijn langspeelfilmdebuut "Cargo".

Tijdens het festival worden ook vier kortfilms vertoond waarin Flor Decleir, de zoon van Jan, "op een bijzonder geraffineerde manier zijn vaak ongewone of merkwaardige personages neerzet".

In het kader van de Vlaamse Competitie Fictie worden 25 kortfilms getoond met behalve werk van anciens zoals Alidor Dolfing, Adil El Arbi en Billal Fallal, ook materiaal van nieuw filmtalent.

Vlaamse animatiefilms

Voor de competitie Vlaamse Animatiefilms zijn 14 films geselecteerd. Terug van weggeweest is de Vlaamse Competitie Documentaire waarin vier producties meedingen.

Daarnaast is er ook de competitie voor de Beste Europese Kortfilms met 30 films uit diverse landen. Het Leuvense Kortfilmfestival is het enige in de Benelux dat qualifying is voor de Oscars, de Bafta's en sinds dit jaar de European Film Awards.

Voorts zijn er rubrieken als Animation Nations, Kortfilms voor Kinderen, Virtual Realityfirms, The Labo, de Oscar Shorts en een filmconcert met geluidsartiest.

Meest gelezen