Videospeler inladen...

Noodtoestand in Honduras na straatprotesten

De regering in Honduras heeft de noodtoestand afgekondigd. Ze hoopt daarmee een einde te maken aan de straatprotesten tegen de verwachte uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens de oppositie is er sprake van fraude.  

De regering van Honduras heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de noodtoestand afgekondigd in de hoop zo een einde te maken aan het toenemende aantal manifestaties van de oppositie. De noodtoestand is uitgeroepen voor tien dagen en loopt van 06.00u tot en met 18.00u.  

Vorige week koos Honduras een nieuwe president. Uit de eerste uitslagen blijkt nu dat de oppositie zou nipt zou verliezen. De kandidaat van de oppositie, Salvador Nasralla, zegt dat hij de voorlopige onvolledige uitslagen niet erkent omdat er te veel onregelmatigheden zijn.

Verkiezingsfraude?

Het Hooggerechtshof in Honduras stelt voor om in enkele
kiesdistricten waar de uitslagen omstreden zijn de stemmen te hertellen.
Maar volgens de oppositie is er gesjoemeld met het aantal stemmen en
het aantal stembussen.  

De eerste gedeeltelijke resultaten wezen op een overwinning van oppositiekandidaat Salvador Nasralla, maar daarna kwam de zittende president Juan Orlando Hernández op kop te liggen. Na telling van 94,3 procent van de stemmen had Hernández 42,92 procent van de stemmen, uitdager Nasralla 41,42 procent. Nasralla liet inmiddels weten dat hij het officiële resultaat niet zal erkennen. Hij beschuldigt de regering van kiesfraude, maar leverde daarvoor wel nog geen bewijs.

Meest gelezen