Videospeler inladen...

Minder mensen slagen voor strenger theoretisch rijexamen: "Gokken is nu uit den boze"

Minder mensen slagen voor het theoretisch rijexamen sinds het zo'n zeven maanden geleden een pak strenger werd. Dat schrijft Het Belang van Limburg op basis van cijfers die CD&V-parlementslid Lode Ceyssens opgevraagd had. "Niet te verwonderen", benadrukt mobiliteitsorganisatie VAB. "Vroeger gokte één op de drie jongeren, nu is gokken uit den boze."

In mei van dit jaar was er nog een stormloop bij de rijexamencentra. De reden? Het theoretisch rijexamen werd strenger. De voorspelling was toen al dat er minder mensen zouden slagen voor het nieuw examen. Dat blijkt nu ook uit de cijfers. 

Niet het theoretisch examen zelf werd strenger, wel de puntentelling. Kandidaten moeten nog steeds minstens 41 op 50 halen, maar voor zware fouten worden ze ook zwaarder bestraft. Vroeger werd er voor elke fout één punt afgetrokken, nu krijgt een kandidaat voor een zware fout - denk aan het negeren van een rood licht, het overschrijden van een witte doorlopende streep of een snelheidsovertreding - meteen vijf punten aftrek. Twee zware fouten en een kandidaat is dus gebuisd.

Die strengere aanpak vertaalde zich meteen in lagere slaagpercentages. In mei slaagde nog bijna de helft van de kandidaten, in juni daalde dat aantal dramatisch naar amper 22 procent. Tegen het einde van de zomer steeg dat aantal weer naar bijna 40 procent. Een kanttekening bij de maand juni: er waren - zoals elk jaar - minder kandidaten én de maand juni is traditioneel de maand met de laagste slaagcijfers. De reden? "Jongeren moeten dan ook studeren voor hun examens, dus is er minder tijd om zich goed voor te bereiden op hun rijexamen. Nu was er natuurlijk ook de nieuwe methode die wat aanpassingen vereiste", zegt Joni Junes van VAB. 

VAB: "Daling is niet te verwonderen"

De daling die we nu zien, is niet te verwonderen. "Vroeger gokte één op de drie jongeren op het examen. Nu zien we dat gokken uit den boze is, want je raakt meteen vijf punten kwijt. Dat vergt uiteraard meer voorbereiding", zegt Junes.  

Het nieuw examen is een goede zaak, benadrukt ze. "Eén op de drie rij-instructoren ziet dat de verkeerskennis verbeterd is. De rest laat weten dat de kennis van de jongeren hetzelfde gebleven is. Nu is het kwestie van die theorie om te zetten in de praktijk."

"Goede zaak voor verkeersveiligheid"

Ook CD&V-parlementslid Lode Ceyssens, die de cijfers opvroeg bij minister van Mobiliteit Ben Weyts, valt niet achterover van de cijfers. "Het is logisch dat de kandidaten even moeten wennen aan de nieuwe puntentelling. We willen ervoor zorgen dat de chauffeurs zich meer bewust worden van zware overtredingen, zodat ze ook in het verkeer alerter worden op alle mogelijke gevaren."

Dat beaamt ook minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA): "Wij krijgen het signaal van de rijscholen dat het effect zeer positief is. De kandidaat-chauffeurs kennen veel beter de wegcode en verkeersreglementen. Dat is een goede zaak voor de verkeersveiligheid en dat verhoogt ook de slaagkansen op het praktisch examen."

Meest gelezen