Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Turkse president Erdogan bezoekt Griekenland volgende week

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een bezoek aan Griekenland gepland op 7 en 8 december. Het is de eerste keer in 65 jaar tijd dat een Turkse president Griekenland bezoekt. Turkije en Griekenland leven op gespannen voet door het conflict over Cyprus. Dat eiland heeft een Turks en een Grieks deel.

De Turkse president Erdogan heeft aangekondigd dat hij volgende week op 7 en 8 december een bezoek zal brengen aan Griekenland. Vorige week raakte al bekend dat hij naar Griekenland zou reizen, maar de exacte datum moest nog geprikt worden.

Het is het eerste bezoek van een Turkse president aan Griekenland sinds het bezoek van Celal Bayar aan Griekenland in 1952. Turkije en Griekenland leven al decennialang op gespannen voet door het conflict over Cyprus. Het eiland heeft een Grieks en een Turks deel. Dat Turkse deel wordt enkel door Turkije erkend.

Recep Tayyip Erdogan heeft in 2010 al een bezoek aan Griekenland gebracht, maar toen was hij eerste minister. Erdogan zal volgende week een ontmoeting hebben met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos. Er staat ook een onderhoud met de Griekse premier Alexis Tsipras op de agenda.

De Turkse en Griekse delegaties zullen het waarschijnlijk hebben over de vluchtelingencrisis en de relaties tussen Turkije en de EU. Wellicht zullen er ook afspraken gemaakt worden over enkele gemeenschappelijke projecten van beide landen, zoals de bouw van een hogesnelheidstreinlijn tussen Istanbul en Thessaloniki.

Meest gelezen