Videospeler inladen...

West-Vlamingen hebben net over de grens een klacht ingediend tegen Franse kerncentrale

Inwoners van West-Vlaanderen hebben bij de Franse politie een klacht ingediend tegen de kerncentrale van Gravelines, in het noorden van Frankrijk. Ook elders in Frankrijk dienen grensbewoners uit Luxemburg, Duitsland en Zwitserland een klacht in tegen Franse kerncentrales. De actie heeft de steun van Greenpeace.

De actievoerders uit West-Vlaanderen zijn vanmorgen met de bus van  Oostende naar Duinkerke gereden. Daar hebben ze samen met Franse burgers bij de politie een klacht ingediend tegen de Franse autoriteiten en tegen EDF, de uitbater van de kerncentrale van Gravelines. Ze klagen hen aan voor "het in gevaar brengen van mensenlevens".

Grote en oude kerncentrale

Gravelines ligt tussen Duinkerke en Calais. De kerncentrale is één van de grootste van West-Europa, met 6 reactoren van elk 900 Megawatt. Dat is bijna het vermogen van het hele Belgische nucleaire park van Doel en Tihange samen.

Gravelines is ook één van de oudste centrales van Frankrijk. De reactoren werden in gebruik genomen in het begin van de jaren '80 en zijn nu dus al meer dan 30-35 jaar oud. De Franse overheid wil de levensduur van de centrale nu nog verlengen en daar maken heel wat inwoners zich zorgen over.

Ook in ons land zijn sommigen er niet gerust op. Gravelines ligt op zowat 30 kilometer van de Belgische grens. Vandaar de actie vandaag van inwoners van West-Vlaanderen. Eloi Glorieux van Greenpeace: "Als er zich ooit een kernramp voordoet in Gravelines, zijn de inwoners van West-Vlaanderen de eerste slachtoffers. Met de heersende windsnelheid aan de kust is een eventuele nucleaire wolk meteen aan de grens."

Meest gelezen