AP2007

Zet u schrap voor een nieuwe supermaan

Zondagavond zal de volle maan net iets specialer zijn dan anders. Voor de eerste (en enige) keer dit jaar krijgen we een supermaan te zien. Het is misschien wel de moeite om een goed plekje op te zoeken, en u hoeft zelfs niet in het holst van de nacht voor op te staan of lang voor op te blijven.

De maan draait in een ovaalvormige baan rond de aarde, waardoor de afstand tussen de aarde en de maan varieert. Een supermaan krijgen we wanneer het volle maan is, en de aarde en de maan dicht bij elkaar staan. De maan lijkt daardoor extra groot en helder.

Voor deze supermaan hoeft u niet lang op te blijven, integendeel zelfs

Als je de supermaan wil zien, hoef je niet lang op de blijven of vroeg op te staan: in deze periode van het jaar zijn de dagen bijna op hun kortst, en is de maan al snel in volle glorie zichtbaar. Zondag is ze vlak na zonsondergang - rond 16.47 uur - op haar grootst. Ook daarna zal ze de hele avond groter lijken dan gewoonlijk.

Op dat moment zal de afstand tussen aarde en maan 357.987 kilometer zijn. Bij de supermaan van 14 november vorig jaar was dat zelfs "amper" 356.520 kilometer.  Toen was het bewolkt, waardoor de omstandigheden om ze te observeren niet ideaal waren.

Voor morgen zou dat ook het geval kunnen zijn, maar checkt u dat vooral zelf: zoek een plaatsje op zonder kunstmatige verlichting, in het veld bijvoorbeeld, voor ideale omstandigheden, als de wolken het toelaten.  Geen nood echter mocht het niet lukken: op 2 en 31 januari volgend jaar krijgen we een nieuwe kans. Op een supermaan zoals vorig jaar - toen de grootste sinds 1948 - is het nog wachten tot 25 november 2034.

De maan zal zondag "amper" 357.987 kilometer van de aarde verwijderd zijn

Meest gelezen