"Als de vennootschaps­belasting een onoverkomelijk gat in de begroting zal slaan, dan moeten we dat herbekijken"

"Als de Nationale Bank woensdag zegt dat de vennootschapsbelasting een gat in de begroting zal slaan dat onoverkomelijk is, dan moeten we dat natuurlijk herbekijken." Dat heeft minister Alexander De Croo (Open VLD) zonet gezegd in "De zevende dag". 

Wat als de Nationale Bank zegt dat de verlaging van de vennootschapsbelasting niet budgetneutraal is, wat moet er dan volgens minister De Croo gebeuren?

"Ik denk dat we goed moeten kijken naar wat de impact daarvan is op het budget", aldus De Croo. "Ik pleit ervoor om dat niet met een apothekersweegschaal te doen. Want als we een hervorming doen van de vennootschapsbelasting, waarom doen we dat? We doen dat omdat we graag een effect willen hebben, en dat effect moet bijvoorbeeld zijn dat onze bedrijven meer mensen aanwerven en dat we investeren. In de fiscaliteit is het niet altijd zo dat als een belasting hoger is, dat ze ook meer opbrengt. Je hebt zoiets dat de Laffercurve heet, wat eigenlijk zegt dat de belasting op een bepaald moment zo hoog is dat de opbrengst uiteindelijk lager wordt."

"Wat ik uiteindelijk wil zeggen over de hervorming van de vennootschapsbelasting: je mag dat niet zien als iets statisch. Je moet ook kijken naar het gedragseffect. Als dat gedragseffect is dat er meer geïnvesteerd wordt, dat er meer groei is, dat er meer jobs gecreëerd worden en dat er daardoor meer belastingen worden betaald, dan vind ik dat je dat dynamisch moet bekijken en niet op een apothekersweegschaal." 

"Maar als de Nationale Bank zou zeggen dat de hervorming van de  vennootschapsbelasting een gat in de begroting zou slaan dat onoverkomelijk is, dan moet dat wel herbekeken worden," aldus De Croo. "Maar laten we toch ook kijken naar de langetermijneffecten van een hervorming van een vennootschapsbelasting", pleitte hij. "Ik doe geen hervorming van een vennootschapsbelasting om dan te zeggen: we hebben het hervormd en alles is hetzelfde gebleven. Dat is niet de bedoeling."

Meest gelezen