Eerste Brussels Bijou gaat naar Belgisch-Congolese Nadine Baboy

In BOZAR is zaterdagavond de eerste winnaar bekendgemaakt van Brussels Bijou, de nieuwe podiumkunstenwedstrijd voor amateurkunstenaars.  

Theatermakers, muzikanten, choreografen, dansers, of andere soorten podiumveroveraars konden vanaf mei meedingen naar de Brussels Bijou, door een kwalitatief en vernieuwend project binnen de grootstedelijke context voor te stellen. Uit alle inzendingen koos een jury van vijf professionals de zeven laureaten en die kregen vrijdag en zaterdag de kans hun productie voor te stellen in BOZAR.

"De keuze van de jury viel uiteindelijk op Nadine Baboy, een jonge vrouw die in België geboren is maar roots heeft in Congo", zegt Dominique Mys van het Vlaams huis voor Amateurkunsten Zinnema. De winnares heeft met haar productie "Désintégration culturelle" een zeer ontroerende productie gemaakt waarin ze de link legt tussen de moeilijkheid die ze ondervindt om de band te behouden met haar Congolese bloedstroom en wat er zich momenteel in de Kivu-streek afspeelt. Ze heeft daar teksten rond gemaakt die ze in slampoetry-stijl brengt, samen met enkele dansers.

De Publieksprijs ter waarde van 1.000 euro ging naar het collectief Ras El Hanout met "On troc pas nous!", een satirisch-komische en absurdistisch stuk gebaseerd op reële conversaties in een facebookgroep.

Nadine Baboy mocht naar huis met de wisseltrofee, een zuil uit staal van het Atomium, ontworpen door Peter Vermandere, leraar juweelkunst aan de RHOK in Etterbeek. Ze krijgt ook een werkbudget van 2.000 euro en een artistieke residentie in Zinnema.

De prijzen werden uitgereikt door Brussels minister van Mobiliteit,
Openbare Werken en VGC-collegelid Pascal Smet, die de prijs mee in het leven riep.

Meest gelezen