Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Jörg Meuthen en Alexander Gauland nieuwe voorzitters van AfD

De Duitse rechts-populistische partij AfD heeft europarlementslid Jörg Meuthen en Bondsdag-fractieleider Alexander Gauland tot nieuwe voorzitter gekozen.  

Daarmee schuift de partij weer wat op naar rechts. In de top van de partij zit nu geen vertegenwoordiger meer van de realpolitieke koers, waar ex-partijleidster Frauke Petry ooit voor stond. Gauland was in de derde stemronde samen met Meuthen als enige kandidaat aangetreden voor het covoorzitterschap. Hij behaalde 68 procent van de stemmen. De 76-jarige had niet meteen als  doel om voorzitter te worden. Gaulan en Meuthen kondigden aan de partij bij elkaar te willen houden.

De verkiezing van een nieuwe leiding staat centraal op de partijdag van twee dagen, die gepaard gaat met demonstraties en protest. Ongeveer 6.500 AfD-tegenbetogers verzamelden volgens de politie in het stadscentrum.  Bij confrontaties tussen demonstranten en de politie raakten meerdere betogers en politieagenten gewond. De politie zette het waterkanon in om blokkades te ontmantelen.

Meest gelezen