Francken: "Geen fout gemaakt bij opsluiten van Marokkaanse professor"

Er is geen fout gemaakt door de Marokkaanse professor die hier een gastcollege wou geven op de ULB op te sluiten. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De professor wou een week in ons land verblijven, voor een samenwerking met de Franstalige universiteit ULB,  maar werd een tijd lang opgesloten in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Intussen is de man vrijgelaten.

De Marokkaanse professor, die ook vicevoorzitter van een Marokkaanse universiteit, werd vrijdagavond opgepakt bij zijn aankomst op de luchthaven van Charleroi. Tot vanmiddag werd hij vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel.  Zijn papieren waren niet in orde.

De wet geldt voor iedereen, professor of geen professor

Staatssecretaris Theo Francken

"De man had een Frans visum en het was een toeristenvisum. Hij had niet genoeg geld op zak en zijn reisdoel was ook niet duidelijk", zegt staatssecretaris Francken.

"Onze grenspolitie bewaakt de buitengrens van Schengen en heeft dat in dezen gedaan op een heel correcte manier. Als er drie voorwaarden niet vervuld zijn, dan krijg je geen toegang tot het grondgebied en word je vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel", zegt Francken, "Dus onze mensen hebben geen fout gemaakt, hebben de wet toegepast en die geldt voor iedereen, professor of geen professor.

Vanmiddag om 12 uur werd de man vrijgelaten, toen bleek dat alle nodige voorwaarden waren vervuld. 

Meest gelezen